Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Službeno priopćenje

HOO o novom Zakonu: 'Mi smo za čistoću sporta, ali...'

Povodom stupanja na snagu novog Zakona o sportu oglasili su se i iz HOO-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski olimpijski odbor i službeno se oglasio povodom stupanja na snagu novog Zakona o sportu.

Krovna sportska organizacija u Hrvatskoj obratila se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Konačno je sport, kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, dobio, u posljednjih nekoliko dana, odgovarajući medijski prostor.

Mi, u HOO-u, bili bi puno radosniji i sretniji kada bi sport bio medijski popraćen na način na koji on to, temeljem rezultata, zaslužuje i da to priznanje bude na dnevnoj bazi, jer Hrvatski sportaši su to zavrijedili.

Hrvatski sport nije samo nogomet. Obračunavajući se s 'močvarom' politika je (odnosno pojedinci u politici) započela svoj rat koji je svoj negativan refleks imao i još uvijek ima na cjelokupni sport u našoj Državi.

Mi se, HOO, bavimo našim svakodnevnim poslom, a to je briga za hrvatske sportaše i hrvatski sport.
Bilo bi nam puno draže da se vodi pozitivna kampanja prema nastupu naših sportaša na predstojećim OI u Riu. Da se potrudimo kako nabaviti jedrilice za naše jedriličare od kojih, konačno, očekujemo da rezultatski eksplodiraju. Da braći Sinković stvorimo uvjete da ih konkurencija još dugo ne može dostići. Da našim atletičarima omogućimo da zadrže kontinuitet osvajanju medalja, pored na EP i SP i na Olimpijskim igrama.

Bilo bi nam puno draže kada bi otvorili javnu raspravu o tome što društvo može učiniti kako bi poboljšalo uvjete i sredstva za 319 sportaša koji su u našim Razvojnim programima za sportaše odnosno za 64 trenera korisnika naših Razvojnih programa za trenere.

Bilo bi isto tako zanimljivo kada bi mogli porazgovarati o tome i dobiti argumentirani odgovor kako je moguće da 5 krovnih sportskih udruga u RH ( HOO, HPO, HAŠS, HŠSS i HŠSG), koje predstavljaju cjelokupan sport, godinama šalju Ministarstvima, Vladi i Saboru RH prijedloge za poboljšanje statusa sporta i njegovog financiranja i ne desi ništa, a udruga navijača samo jednog kluba pošalje 'svoj' prijedlog i isti (usput na čudan način dorađen i proširen) odmah, pazite, odmah uđe u hitnu Saborsku proceduru.

Gotovo je nestvarno čuti da netko, bio on zastupnik u Saboru ili djelatnik u sportu inzistira na poštivanju odredaba Izmjena i dopuna Zakona o sportu, a na pitanje zbog čega iz tog Zakona nije provedena obveza o donošenju Nacionalne strategije sporta, naglašava, pazite, naglašava da je to 'procjena politike koja je procijenila da nije pogodno vrijeme da se takvi dokumenti donose'.

Zakon o sportu je donesen 2006. godine, a obveza je bila donijeti Nacionalnu strategiju sporta u roku od 9 mjeseci. Dakle, politika si uzima pravo da selektivno 'odabire' dijelove ili članke Zakona koji joj, valjda, odgovaraju i pašu u određenom trenutku.

HOO, a govorimo u ime svih krovnih sportskih institucija, se zalaže na izradi novog Zakon o sportu (nakon sveobuhvatne rasprave) na partnerskoj suradnji sa MZOS i Uredom za sport ministarstva te na donošenju strateškog dokumenta kojim će se odrediti razvoj cjelokupnog sporta u RH. To bi trebala biti preokupacija svih institucija Države i svih sudionika u sportu.

Apsolutno smo za čistoću sporta, apsolutno smo za maksimalno poštivanje zakonske legislative ali nemojmo da zbog političkog obračuna kojega je inicirao netko protiv nekoga tko upravlja i vodi nogomet na klupskoj i nacionalnoj razini, dovedemo Hrvatski sport u slijepu ulicu.

Jer tada će, zauvijek, nestati nešto po čemu je ova zemlja prepoznatljiva kod nas ali i u cijelom svijetu, a to su hrvatski sportaši i hrvatski sport", stoji u priopćenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider