Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tina prvakinja svijeta

Hrvatski jedriličari završili godinu u vrhu svjetskih ljestvica

Tonči Stipanović je drugi, a Šime Fantela i Igor Marenić treći na zaključnim svjetskim ljestvicama u jedrenju za ovu godinu. U najboljih deset za 2013. su završili i Pavle Kostov i Petar Cupać - na šestom mjestu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetski jedriličarski savez objavio je zaključne ljestvice za 2013. godinu. Hrvatsko jedrenje još jednom je potvrdilo svoj status jedne od najuspješnijih jedriličarskih nacija, s tri plasmana u najboljih deset na svijetu, odnosno dva u najboljih tri!

Tonči Stipanović godinu je završio kao drugi kormilar svijeta u samcu Laseru, samo dva boda iza vodećeg Australca Toma Burtona.

''Godina je zaista bila dobra za mene, osim regate Svjetskog kupa u Nizozemskoj, sve ostale sam završio među vodećima, naravno s kulminacijom na Europskom prvenstvu, gdje sam osvojio zlato, odnosno na Svjetskom gdje se sam bio šesti, samo dva boda do medalja. Nastavljam naravno u istom ritmu raditi i vjerujem da rezultati ne bi smijeli izostati ni iduće godine'', kaže Tonči.

Na 24. mjestu je Daniel Mihelić, 46. je Filip Jurišić, 123. Bogoslav Bugarin, 128. Toma Višić, 137. Nenad Bugarin... Među dvojcima u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić su 2013. okončali kao treća posada svijeta.

''Plasman na ljestvicama je dobar odraz naših ovogodišnjih rezultata, zadržali smo se u svjetskom vrhu, uzeli europsku broncu, dobar niz imamo na regatama Svjetskog kupa, malo "žulja" rezultat na Svjetskom prvenstvu, ali tamo nas jednostavno nije išlo. No, forma nam je u uzlaznoj putanji, zadovoljni smo'', smatra Igor.

Vode Australci Matthew Belcher i Will Ryan. U ženskoj konkurenciji klase na 12. mjestu su Enia Ninčević i Romana Župan, koje su time također pokazale dobar napredak prošle sezone. Prve su Austrijanke Vadlau/Ogar.

U 49er-u šesto mjesto pripada Pavlu Kostovu i Petru Cupaću.

''Dva mjeseca smo bili i broj jedan na svjetskim ljestvicama i to pokazuje niz dobrih rezultata, iako nama nedostaje još taj jedan korak koji želimo napraviti, a to je konačno uzeti i neku medalju. Dobro radimo, ali konkurencija je zaista jaka, a mi smo sami tu u Hrvatskoj, sami treniramo, i tu sigurno imamo još rezerve'', razmišlja Petar.

Svjetska prvakinja Tina Mihelić jedrila je nešto manje regata Svjetskoga kupa od svojih konkurentica u ženskom samcu Laser Radialu, pa je stoga i nešto niže plasirana na svjetskim ljestvicama, na 18. mjestu.

''Prvi cilj sezone bilo je svjetsko prvenstvo i nismo se toliko koncentrirali na Svjetski kup. 2013. godina bila je godina iz snova za mene, potvrda svega onoga što smo godinama radili, sve je došlo na naplatu. Veliki motiv i odgovornost'', rekla je Tina.

Francuskinja Mathilde de Kerangat je na broju jedan. Plasman ostalih hrvatskih kormilarki: 114. Anđela de Micheli Vitturi, 127. Ana Zelić, 140. Anja Hamerlitz.

U teškom samcu Finnu na 14. mjestu je Milan Vujasinović, koji je imao zaista izniman nastup u svojoj prvoj godini u novoj disciplini, iznenadivši sa četvrtim mjestom na Svjetskom prvenstvu. Pokazao je da će itekako baciti rukavicu izazova Ivanu Kljakoviću Gašpiću za to jedno mjesto koje vodi na Olimpijske igre u Rio. Ivan je, kako je i najavio, ovu godinu više iskoristio za odmor, 43. je na ljestvicama. Na 47. mjestu se nalazi Josip Olujić, a na 57. Tudor Bilić. Vodi Amerikanac Caleb Paine.

Luka Mratović je 65. među daskašima, Mihovil Fantela zauzima 100. mjesto. Prvi je Španjolac Ivan Pastor Lafuente.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider