Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Rekao nekoliko stvari

Gobac zagrmio: Sad je dosta, ovo žalosno, pa dokad će više tako?

Tomislav Grahovac, zagrebački odvjetnik, novi je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Grahovac je izabran za novog predsjednika na izvanrednoj Skupštini HRS-a nakon što je odstupio Sandi Šola koji je na vrhu Saveza bio od 2009. godine.

''Moji prethodnici postavili su visoke kriterije i nadam se da ću nastaviti njihovim putem. Ono što znam i za što ću se zalagati da iz godine u godinu 'proizvodimo' nove Duvnjake i Kopljare. Mislim da imamo dobru budućnost, samo da još imamo dobru financijsku pratnju. Nažalost, na hrvatsko gospodarstvo ne možemo se osloniti. Nema puno velikih sponzora koji bi uložili svoj novac u naš savez. I zato nam je neophodna pomoć države da ostanemo u europskom i svjetskom vrhu. Mislim da je rukomet najjači hrvatski sportski brend, nitko nema tako velike rezultate i tako veliki broj osvojenih medalja kada govorimo o loptačkim sportovima'', rekao je Grahovac.

Moramo ojačati našu ligu

Prva akcija pod njegovim vodstvom kvalifikacijski je turnir za odlazak na OI.

''Svi smo svjesni da bi plasman na Igre bio fantastičan uvod u domaćinstvo Europskog prvenstva 2018. godine. Ako svi igrači budu zdravi i budemo li igrali na nivou kao što smo igrali na EP-u u Poljskoj, onda nema straha'', istaknuo je novi predsjednik.

Koji su vam prvi zadaci?

''Poboljšanje financijske situacije u Savezu, jačanje hrvatske lige, bolji rad struke, usavršavanje trenera... Potrudit ću se da nam se ne ugasi nijedan klub jer svi veliki igrači pojave se uglavnom u malim klubovima'', kaže Grahovac.

Novi predsjednik u rukometu je od šestog razreda osnovne škole.

''Da, tad sam počeo trenirati. Prošao sam sve igračke selekcije Zagreba. Nakon igračke karijere godinama sam radio kao trener mlađih dobnih skupina. No kada sam diplomirao, odlučio sam biti odvjetnik. Danas oba sina igraju, jedan je vratar, drugi je lijevi vanjski'', rekao je Grahovac.

Imali ste dosta uspješnih slučajeva kao odvjetnik. Možda da nam kažete neke najpoznatije?

''Ne bih ja sad o svom odvjetničkom poslu. Ima puno predmeta, ali bih radije razgovarao o sportu i rukometu'', istaknuo je.

Funkcija predsjednika HRS-a i rukometnog menadžera baš ne ide ruku pod ruku?

12 godina bez kategorizacije

''Nisam menadžer. Ja sam odvjetnik. Ja sastavljam ugovore i zastupam igrače. Dakle, nisam menadžer. Opet, tamo gdje osjetim sukob interesa odvjetnički posao neću odraditi ako je riječ o rukometu'', zaključio je Grahovac.

Zoran Gobac, dopredsjednik Saveza, bio je raspoložen i rekao je nekoliko prilično konkretnih stvari.

''Žalosno je da je 75 posto prihoda HRS-a vlastiti prihodi, a Hrvatski olimpijski odbor nam ne čini ni 20 posto u financijama. Želim da i drugi sportski savezi pokažu koliko se sami financiraju, a koliko ih financira država. Moramo se svi povezati, i istok i zapad, i sjever i jug i napraviti još jedan iskorak naspram drugih sportova. Potreban nam je novi Zakon o sportu. Već 12 godina nemamo kategorizaciju sportova i sportaša. Rezultat je taj koji bi trebao biti glavni za dobivanja novca. Ne smije se dogoditi da Hrvatski košarkaški savez od države dobije 18 milijuna kuna za jednu 'grupicu' na EP-u, a da mi ne možemo dobiti 28 milijuna kuna za cijeli EP koji želimo organizirati na visokom nivou'', zaključio je Zoran Gobac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider