Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Sport koji širi ljubav i prijateljstvo'

FOTO Blaženi među ženama: 'Sigurna sam da će biti puna dvorana'

U petak i subotu, 13. i 14. ožujka u Zagrebu će se održati svjetsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju...

Na ledu dvorane Doma sportova nastupit će 24 ekipe iz 19 zemalja - čak 500 klizačica, ali i klizača. Sinkronizirano klizanje kakvo poznajemo danas nastalo je 1954. godine, a u timu može biti od 12-16 klizačica, te najviše četiri klizača.

Iako se i dalje većina ekipa sastoji samo od klizačica u Zagrebu će klizati i timovi koji u svojim redovima imaju i klizače. Trojicu primjerice ima Australija, jednog Belgija, Južna Afrika.

Posljednjih nekoliko godina postoji inicijativa da se sinkronizirano klizanje pridruži obitelji olimpijskh zimskih sportova pa će i Zagreb ugostiti klizačku 'ekipu' koja prikuplja dokumentaciju kojom bi umjetničko klizanje već 2018. na zimskim Igrama u Južnoj Koreji bilo uvršetno u program.

Sinkronizirano klizanje u Hrvatskoj

Hrvatska je već bila domaćin velikim smotrama u ovom sportu. Dva puta je publika mogla uživati u Svjetskom seniorskom prvenstvu, 2004. I 2009 godine te u Svjetskom kupu.

U Hrvatskoj je ovaj sport punoljetan. Već 18 godina postoje Zagrebačke pahuljice, klub u kojem djeluje više od 170 klizačica! Atmosfera na natjecanjima je uvijek sjajna, a ekipe se međusobno bodre pa je ponekad teško povjerovati da su konkurencija jedni drugima.

„Ovo je sport koji uvijek širi prijateljstvo i ljubav i nikada se ne navija protiv neke ekipe. To je nešto specifično. Uz više od 500 klizačica u Zagreb je došlo i preko 500 stranih navijača, a tu dobru atmosferu počet ćemo zagrijavati već sutra navečer na ždrijebu kad će klizačice zabavljati i pjevač Komedije, Ervin Baučić“, rekao nam je Zoran Kovačević, potpredsjednik Organizacijskog odbora.

Među najboljim svjetskim klizačicama do 19 godina nastupiti će i reprezentacija Hrvatske koja je posljednju provjeru imala na jakom turniru u Milanu proteklog vikenda.

„Naša reprezentacija je spremna za Svjetko prvenstvo i željno očekuju nastup. Počela je lagano nervoza, što je uobičajeno, a posljednji test imale su u Milanu, gdje su otklizale vrlo dobro pa očekujemo da će tako biti i ovdje. One ni same ne znaju kako je to klizati pred punom dvoranom Doma sportova, a sigurna sam da će ponovo biti puna, no dati će sigurno sve od sebe i nadamo se uživati u svakom trenutku na ledu“, priča Sandra Pavičić, glavna trenerica kluba Zagrebačke pahuljice.

Glavne favoritkinje za naslov su braniteljice svjetskog zlata, finska ekipa Musketeers. Njihova trenerica Ana Oksanen, koja ima i aktualno svjetsko seniorsko zlato, ove je godine slagala program i seniorkama Zagrebačkih pahuljica.

Pred nama su dva dana umjetničkog grupnog klizanja koje je iznimno atraktivno za gledanje. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Doma sportova počevši od dva sata prije početka natjecanja.

RASPORED NATJECANJA

Petak, 13. ožujka 2015.
18.00 Svečano otvaranje
18.45 Kratki program

Subota, 14. ožujka 2015.
15.15 Slobodni program - skupina B
17.00 Slobodni program - skupina A
22.00 Svečano zatvaranje

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider