Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Iznenadile i Rusiju

Fantastičan uspjeh ženske reprezentacije Hrvatske u karateu!

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u sastavu Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard i Ana-Marija Bujas-Čelan osvojila je zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji na Europskom prvenstvu u Istanbulu, u finalu u "Sinan Erdem areni" slavile su protiv Rusije sa 2-0...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Azra Saleš bila je bolja od Ivanne Zajceve sa 6-0. Istim putem nastavila je i Ivona Tubić pobjedom nad osvajačicom europskog zlata Ingom Šerozijom s 2-0. Ekipna pobjeda u finalu 2-0 u pobjedama, te 8-0 u poenima odavno se ne pamti u ovom sportu. U ukupno devet borbi tijekom turnira suparnice protiv hrvatske vrste nisu osvojile ni jedan jedini bod, što je nezabilježeno, osobito u novijoj povijesti karatea. Do finala Hrvatska je eliminirala Englesku i Makedoniju s 2-0, a u polufinalu su iznenadile Tursku s 1-0.

Uoči posljednjeg dana 50. EP-a hrvatski karatisti tako imaju dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.

Izvrsna je ranije u subotu bila i Maša Martinović osvojivši zlatno odličje u teškoj kategoriji. U finalnoj borbi do posljednjih sekundi vodila je protiv Meltem Hocaoglu sa 4-1, ali je turska karatistica dobila četvrtu kaznu, što je značilo diskvalifikaciju. Na taj način Martinović je ostvarila pobjedu službenim rezultatom 8-0. Do finala, u četvrtak Martinović je ostvarila četiri pobjede. Na startu bila je bolja od Makedonke Dragane Todorove 7-0. U idućoj, ispostavilo se ključnoj borbi, Maša je dvaput stizala vodstvo Ruskinje Ivane Zajcove, završilo je 2-2, a suci su preglasavanjem hrvatskoj predstavnici omogućili nastavak natjecanja (3-2). U četvrtfinalu nije bilo nikakvih problema s Bugarskom Borislavom Ganevom (4-0), a u završnici neizvjesnog polufinalnog susreta Maša je preciznim udarcima izborila pobjedu protiv Finkinje Helene Kuusisto (2-0).

Ana Lenard nastavila je kolekciju odličja. Nakon zlata na prošlogodišnjem prvenstvu u Tampereu, ovoga puta osvojila je srebro. U istanbulskom finalu Francuskinja Lucie Ignace bila je znatno bolja i slavila sa 6-0. Do finala, također u četvrtak Lenard je u posljednji trenutak preokrenula dvoboj protiv predstavnice Kosova Fortese Orane i na kraju slavila sa 5-2. U nastavku izborila je tri besprijekorne pobjede. Protiv Španjolke Irene Coste Colomar završilo je 1-0, Belgijanku Nelle de Vos nadvisila je s 3-0, a u uzbudljivom polufinalu pobijedila je i Slovenku Tjašu Ristić (6-4).

U dramatičnom dvoboju broncu je u kategoriji do 67 kg osvojio i Danil Domdjoni. Bodom osvojenim tri sekunde prije kraja borbe svladao je Mađara Yvesa Martiala Tadissija sa 2-1.

Jelena Kovačević nije uspjela u borbi za broncu (-55 kg), uspješnija je bila Španjolka Cristina Ferrer (2-0). Do 50 kg osamnaestogodišnja Monika Berulec minimalno je izgubila od znatno iskusnije Njemice Duygu Bugur(1-0). Susret za broncu u katama porazom je završila Vlatka Kiuk, izgubivši od Čehinje Veronike Miškove (5-0).

Posljednjeg dana EP-a u Istanbulu na kojem nastupa 495 natjecatelja iz 47 zemalja obje hrvatske reprezentacije bore se za broncu u ekipnim katama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider