Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Vatreno krštenje'

Zagrebačka i splitska Arena večeras otvorile svoja vrata

Danas u 18 sati započelo je svečano otvoranje zagrebačke Arene, nakon čega će se u njoj odigrati i prva utakmica. Večeras se također otvara i dvorana Spaladium, tradicionalnim Božićnim koncertom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

15.200 podijeljenih ulaznica je doslovce razgrabljeno pa se očekuje kako će nova dvorana biti puna do posljednjeg mjesta. Svaki posjetitelj imat će svoje 'sjedeće i garderobno mjesto', a na raspolaganju će im biti i 26 ugostiteljskih objekata. Kako pitanje parkinga oko Arene nije riješeno, gledatelji će moći parkirati na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma odakle će ih autobusi ZET-a voziti do dvorane.

Treba istaknuti da je Arena jedan velebni sportski objekt, od iznimnog značaja za Grad Zagreb. U njoj će, nadajmo se, odrasti još generacije i generacije Balića, Metličića, Ćavara, Saračevića...

Večeras se ovdje okupio vrh hrvatske političko-sportsko-estradne elite. Lana Jurčević zadužena je za pjevanje na otvorenju.

Arena se gradila, godinu i pol. Izgradnja je koštala 90 milijuna eura poreznih obveznika, a najam dvorane stajat će više od 7 milijuna eura na godinu. Sa otvarenjem se kasni više od 40 dana nakon ugovorenog roka. Arena je privremenu uporabnu dozvolu dobila tek na Badnjak i to na intervenciju vlade.

Glavni izvođač radova INGRA obećaje da će do početka svjetskog rukometnog prvenstva otkloniti, kako oni kažu 'sitne nedostatke', a radi se zapravo o krovu, za koji se ne zna može li izdržati malo više snijega.

Arenu su stvorili slabo plaćeni, požurivani radnici, koji su radili u duplim smjenama, svaki dan njih najmanje 600. Prateći policijska izvješća u posljednjih godinu dana moglo se skoro svaki mjesec primjetiti kako je zbog loših sigurnosnih uvjeta došlo i do teških ozljeđivanja radnika pri određenim dionicama gradnje. Najviše je u sjećanju možda ostalo pad jednog od lukova, teškoga 200 tona.

No usprkos svemu tome, Zagreb ja dobio svoju, dugoiščekivanu Ljepoticu na ulazu u Grad, ili Ruglo na kraju grada, sve ovisi o kutu promatranja.

>> Preko 15 tisuća navijača na otvorenju Arene

Velebna splitska Spaladium arena večeras također otvara svoja vrata. Multifunkcionalna dvorana s 12 tisuća sjedećih mjesta i cjelokupne površine 28.500 metara četvornih, druga je po veličini od ukupno 6 izgrađenih za predstojeće Svjetsko rukometno prvenstvo.

Nova splitska ljepotica otvara se Božićnim koncertom svjetskih opernih zvijezda i najpoznatijih domaćih glazbenih imena. Očekuje se oko 8 i pol tisuća posjetitelja.

Uz sportske sadržaje gradit će se i niz komercijalnih i poslovnih objekata, koji će pokrenuti i otvaranje novih radnih mjesta. Krajem 2010. očekuje se i dovršenje 100 metara visokog poslovno-turističkog tornja s 25 katova.

Spaladium arena bit će 16. siječnja domaćin otvaranja Svjetskog rukometnog prvenstva, kada će biti odigrana i prva utakmica svjetske rukometne smotre između Hrvatske i Južne Koreje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider