Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Mjesec i zvijezde ispod nas'

Alpinistice se vratile u Hrvatsku!

Druga hrvatska ženska alpinistička ekspedicija 'Everest 2009' koja je ostvarila izniman uspjeh usponom četiri članice na 8,848 m visoki Mount Everest, dočekana je u zagrebačkoj zračnoj luci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Alpinistice su dočekali članovi obitelji, prijatelji iz Hrvatskog planinarskog saveza, predstavnici HOO-a te političari koji su htjeli podijeliti ovaj radostan trenutak s curama.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je alpinisticima kazavši da su one nastavile tradiciju ženskog sporta u Hrvatskoj, nakon medalja na olimpijskim igrama Janice Kostelić i prošlogodišnje četiri 'ženske' medalje s olimpijskih igara u Pekingu, te je obećao da će, ako se odluče za neki novi pothvat, opet imati potporu HOO-a.

Alpinistice u 72 dana trajanja ekspedicije svladale sve izazove - mentalne, fizičke, financijske - i da su oni bili ispunjeni s puno smijeha, pokojom suzom, a na kraju i uspjehom

Prve hrvatske alpinistice koje su osvojile vrh svijeta 8.848 m visoki Mount Everest bile su Riječanke sestre Darija i Iris Bostjančić, a dva dana kasnije priključile su im se Splićanka Milena Šijan i Zagrepčanka Ena Vrbek.

Tim usponom Darija i Iris Bostjančić postale su prve žene ove godine na vrhu svijeta, ali i prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na vrh Mount Everesta. Treba reći i da su sestre Bostjančić prilikom povratka u bazni logor nakon svog sjajnog pothvata naišle na penjača koji je kolabirao i pružile su mu prvu pomoć.

Za osvajanje 'krova svijeta' alpinistice su se pripremale 14 mjeseci. U osvajanje Mt. Everesta su krenule u ožujku. U ovoj, jednoj od najsloženijih akcija Hrvatskog planinarskog saveza u njegovoj 135-godišnjoj povijesti, osim osvajačica vrha svijeta sestara Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek sudjelovale su još Vedrana Simičević, Sanja Đurin, Jana Mijailović, Tea Đurek, Josipa Levar, dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hrašćanec, a predvodio ih je Darko Berljak.

Berljak je, zahvalivši na potpori i porukama koje su dobijali iz Hrvatske, rekao da je ponosan što 'ova ekspedicija, u 72 dana koliko je trajala, nije imala niti jednu visinsku bolest, ni jednu ozeblinu pa čak ni jedan slomljeni nokat'.

Milena Šijan, najstarija članica ekspedicije, kazala je da su 'alpinistice u 72 dana trajanja ekspedicije svladale sve izazove - mentalne, fizičke, financijske - i da su oni bili ispunjeni s puno smijeha, pokojom suzom, a na kraju i uspjehom'.

Opisujući kako su se osjećale na samom vrhu Iris Bostjančić se našalila i kazala da se osjećala 'kao da je na vrhu svijeta', dok je Ena Vrbek dodala da joj se činilo kao da su 'mjesec i zvijezde ispod nje'.

(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider