Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

17-godišnjak oplovio svijet: Gusare tjerao pištoljem

17-godišnji Amerikanac Zack Sunderland najmlađi je mornar koji je sam oplovio zemljinu kuglu. Svojom jedrilicom na put oko svijeta krenuo je prije 13 mjeseci, a na putovanju dugom 52 tisuće kilometara, probleme su mu stvarale oluje, otkazivanje uređaja te gusari.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Putovanje života mladi Amerikanac započeo je kao 16-godišnjak. Nakon 52 000 km i bezbroj avantura u losanđeleskoj luci priređen mu je veličanstven doček. Zack Sunderland sa 17 godina oplovio je svijet, i time srušio rekord Australca Davida Dicksa koji je 1996. to učinio sa svojih 18.

'Sjajno se vratiti kući u SAD, super što sam se vratio. Želim svima zahvaliti što su došli me pozdraviti i, znate, bilo je to ludih 13 mjeseci i napokon sam tu', rekao je ushićeni Amerikanac.

Osim bezbrojnih oluja, tijekom plovidbe u blizini Indonezije pokušali su ga napasti gusari. No, Zack je bio spreman, popeo se na palubu te s pištoljem u ruci odvratio gusare od napada.

No rekord bi mu uskoro trebao bit srušen. Naime 17-ogodišnji Britanac Mike Perham s kvalitetnijim brodom i opremom trebao bi oploviti zemlju do studenog ove godine, a u tom trenutku će biti nekoliko mjeseci mlađi od Sunderlanda.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider