Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Evo o čemu se točno radi

Veliki dan za hrvatski sport: Sabor izglasao Nacionalni program sporta 2019.-2026.

Zamjenik državne tajnice za sport protekle dvije godine je radio na izradi ovog dokumenta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na 12. sjednici Hrvatskog sabora u petak je izglasan Nacionalni program sporta 2019.-2026., kao prvi strateški akt planiranja Republike Hrvatske u području športa.

Zadovoljstvo izglasavanjem Nacionalnog programa, koji je i temeljni dokument za izradu novog Zakona o sportu, nije u razgovoru za Hinu krio ni zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija koji je sa svojim timom protekle dvije godine intezivno radio na izradi dokumenta koji promišlja strategiju hrvatskog sporta.

"Podnaslov ovog dokumenta je 'Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportske uspjehe', i time smo željeli povezati dvije stvari, jednu na koju smo već izrazito ponosni, a to su uspjesi naših sportaša i činjenicu da je Hrvatska u svjetskom vrhu po postizanju vrhunskih rezultata, a drugo je nešto na što ne možemo biti ponosni, a to je nedovoljna aktivnost opće populacije, što je i svojevrstan javnozdravstveni problem. Ovim dokumentom vodimo brigu o sva tri pojavna oblika športa - natjecateljskom, sportu u sustavu obrazovanja i sportskoj rekreaciji", rekao je Šamija.

Po njegovim riječima Nacionalni program športa 2019.-2026. sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva koji uključuju 63 mjere i 148 aktivnosti kojima će se u razdoblju od 2019. do 2026. godine omogućiti smanjivanje nedostataka u hrvatskom športu te iskorištavanje pruženih prilika.

"Ciljevi uključuju rješavanje problema u području financiranja, infrastrukture, stručnih kadrova, skrbi o vrhunskim športašima i brigu o dual-karijeri te naravno, onaj dio koji će možda biti i najteže riješiti, problem neaktivnosti nacije. Neke mjere iz ove strategije već provodimo, poput ulaganja u sportsku infrastrukturu, sufinanciranje velikih športskih manifestacija, financiranje razvoja vrhunskog sporta i ulaganja u lokalni sport, a s donošenjem ove strategije provodit će se još bolje i sustavnije. Dio mjera već je pripremljen i kreću s provođenjem sljedećeg tjedna kao što je na primjer natječaj za subvencioniranje školovanja vrhunskih sportaša kojim skrbimo o dual karijeri sportaša, ali i povećanju broja kvalitetnog stručnog kadra kojega trenutno nedostaje u nekim sportovima", istaknuo je Šamija.

Šest općih ciljeva Nacionalnog programa športa 2019.-2026. su: osigurati preduvjete za razvoj sporta, unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i povećati promocijske vrijednosti sporta, unaprijediti skrb o sportašima, uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja održivom sportskom infrastrukturom, unaprijediti skrb o stručnim kadrovima te unaprijediti sustav upravljanja u sportu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider