Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
HOO bez komentara

Apsurdni kriteriji i nepravda: Ante Kostelić nije vrhunski nego izvrsni trener

Dok se čeka da se donese novi Zakon o sportu, opet je u sportskim krugovima zaiskrilo zbog kriterija u Olimpijskom odboru. Ovoga puta zbog trenera poput Ante Kostelića koji je nemjerljivo zadužio hrvatski sport, a sada u novom olimpijskom ciklusu, umirovljenjem njegovog sina Ivice, više ne trenira takvu kvalitetu sportaša. Analizirali smo tko sve pripada kategoriji najboljih hrvatskih trenera, a tko ne.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ante Kostelić neupitna je ikona cjelokupnog hrvatskog sporta, a on prema kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora za novi olimpijski ciklus, više ne pripada onoj najvišoj kategoriji hrvatskih trenera, već je svrstan u kategoriju broj 2!

Razlika je prvenstveno u primanjima koje država izdvaja putem Hrvatskog olimpijskog odbora.

Velika razlika u zaradi

Izvrsni treneri primaju mjesečnu naknadu od 20.000, a vrsni 13.000 kuna, pa se opet počelo postavljati pitanje pravičnosti kriterija.

Na tu temu tražili smo reakciju Hrvatskog olimpijskog odbora, no predsjednik Zlatko Mateša nije želio stati pred našu kameru, kazavši kako na tu temu zaista ne vidi razlog baš za nikakvu polemiku. Kazao je kako je status trenera vezan isključivo uz njegove aktualne sportaše, a ne uz sportaše s kojima je godinama ranije ostvarivao fantastične rezultate.

No, i Zlatko Mateša potvrdio je kako i on misli da za neke trenere, one najuspješnije u povijesti hrvatskog sporta, treba postojati jedna posebna kategorija i da je baš po pitanju toga HOO pokrenuo jednu incijativu prema Vladi Republike Hrvatske.

Posebni propis bi ispravio nepravdu

Cilj inicijative je omogućiti najboljim trenerima mirovine slične onima koje od 45. godine primaju najuspješniji sportaši.

Sukladno navedenom, predlaže se izmjena i dopuna Zakona o sportu, koji bi kao posebni propis utvrdio posebna prava mirovina za vrhunske trenere u sportu, kao nacionalno sportsko priznanje za iznimna sportska postignuća.

U sportskim krugovima očekivala se reakcija Vlade, da Inicijativu konkretizira, no do sada, državni vrh nije ništa pokrenuo.

A aktualnom olimpijskom programu stvari sada stoje ovako: financijsku podršku Države, odnosno HOO-a, ima 87 trenera, koji su podijeljeni u 6 kategorija. U dvije najkvalitenije, vrhunskih i izvrsnih trenera, ukupno ih je po 11. U vrhunske su, sukladno rezultatima njihovih sportaša, svrstani primjerice Edis Elkasović, Nikola Bralić, Joško Vlašić i Branko Pereglin, dok su među vrsne, između ostalih, uvršteni Ante Kostelić, Željko Krajan i Lino Červar.

"Koji sam ja trener?"

Nikola Bralić tako je svrstan među najbolje hrvatske trenera. No, unatoč tome ima puno nedoumica vezano uz budućnost.

"Ja ne znam kako sebe da nazovem. Koji sam ja trener? Ja trenutno imam najbolje sportaše u kategorijama Olimpijskog odbora i sad sam ja trenutno vrhunski. Međutim, kad ja prestanem raditi s njima, normalno je da u Olimpijskom odboru nemam ni primanja, ni status, ni ovo. Međutim, nisam ja zaboravio raditi, nit ću zaboravit raditi. Znači, status koji sam ja zavrijedio svojim rezultatima, trebalo bi mi ostaviti", smatra Bralić.

Kontaktirali smo i Središnji državni ured za sport kojeg vodi Janica Kostelić. Poručeno nam je da se o mirovinama za zaslužne trenere razmišljalo i prije ove Inicijative HOO-a i da će njihove naknade biti uključene u novi Zakon o sportu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider