Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
perković u misiji

Čudesni rekordi olimpijskih igara koji (možda) nikada neće biti oboreni!

Uoči otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru podsjetimo se na neke čuvene rekorde iz povijesti olimpijskih igara koji možda nikada neće biti oboreni...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olimpijske igre za mnoge je sportaše vrhunac karijere i nema većeg natjecanja od smotre najboljih sportaša sa svih kontinenata. Upravo se iz tog razloga za to natjecanje sportaši nastoje maksimalno spremiti te se zbog toga na Igrama ruše brojni rekordi.

Neki od tih rekorda postavljeni su još u prošlom stoljeću, a mnogi vjeruju da nikada neće biti oboreni. Doduše, nekolicina se od njih dovodi pod znak pitanja, jer su određeni sportaši u kasnijoj fazi karijere bili optuženi te osuđeni za korištenje dopinga. Krenimo redom:

BACANJE KUGLE, Randy Barnes (SAD), rekord: 23,12 m; 1990. godine

Ovaj je rekord postavljen pod vrlo sumnjivim okolnostima (kao i većina iz toga doba), budući da je isti atletičar spomenute godine bio suspendiran na dvije i pol godine zbog uzimanja nedopuštenog sredstva. Uzeo je zlato u Atlanti 1996., a posljednjih deset godina nitko nije hicem došao niti u pola metra od ovog rekorda.

BACANJE KOPLJA, Jan Železny (Čehoslovačka, Češka), rekord: 98,48 m; 1996. godine

Trostruki olimpijski prvak bacio je čak 53 od ukupnih 99 bacanja preko 90 metara. Koliko je dominantan dovoljno govori da su sljedeći na toj listi, Andreas Thorkildsen i Aki Parviainen, uspjeli to napraviti samo osam puta. Železny je jedini koji je ikad bacio preko 94 metra, a posljednjih godina hici preko 90 postali su prava rijetkost.

TRČANJE 100 METARA, Florence Griffith-Joyner (SAD), rekord: 10,49 sek; 1988. godine

Najbrža žena na svijetu umrla je sa svega 38 godina od epileptičkog napada, a već se dugo nagađa da je u njene uspjehe ugrađeno mnogo nedopuštenih sredstava. Nitko nikada osim nje nije istrčao 100 metara ispod 10 i pol sekundi, a najbliže joj je prije nekoliko godina došla Carmelita Jeter, na 15 stotinki sekunde (10,64 sekunde).

TRČANJE 400 METARA, Marita Koch (Istočna Njemačka), rekord: 47.60 sek; 1985. godine

Posljednjih deset godina niko nije došao na sekundu od tog rekorda, a jedino je Sonya Richards uspijevala povremeno trčati ispod 49 sekundi. Ako zanemarimo atletičarke iz ‘istočnog bloka’, samo je Marie-Jose Perec došla blizu kada je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. istrčala 48,25 sekundi.

BACANJE DISKA, Gabriele Reinsch (Istočna Njemačka) rekord: 76,80 m; 1988. godine

Dovoljno je reći da je deset najboljih rezultata u ovoj disciplini postignuto u 80-ima, redom od atletičarki sa istoka Europe, te redom na mitinzima u istočnim europskim zemljama. Najbolji hitac Sandre Perković iznosi 71,08, što dovoljno govori koliko je najbolja atletičarka u ovoj disciplini daleko od nekadašnjih rezultata.

PLIVANJE, Michael Phelps (SAD), rekord: 22 olimpijske medalje

'Metak iz Baltimorea', kako od milja tepaju plivaču Michaelu Phelpsu, osvojio je nevjerojatne 22 olimpijske medalje na trima olimpijskim igrama (2204., 2008., i 2012. godine) što ga čini daleko najuspješnijim sportašem u povijesti Igara. Osvojio je čak 18 zlatnih medalja, dvostruko više od najbližih rivala (Carl Lewis, Mark Spitz, Birgit Fischer i Larissa Latynina imaju po devet zlata).

Osim broja medalja, Phelps je svim olimpijskim igrama na kojima je nastupio proglašen najboljim sportašem i to je također rekord koji će teško itko ikada srušiti. Njegovi rekordi jednostavno zvuče nevjerojatno i pitanje je hoće li se ikada više pojaviti ijedan sportaš koji će biti toliko dominantan na najvećoj sportskoj smotri na svijetu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider