Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
i nije on jedini

Mnogi se pitaju kakve su to mrlje na tijelu najvećeg u povijesti

Michael Phelps osvojio je svoje 19. zlato na Olimpijskim igrama, no svi se pitaju što je to na njegovom tijelu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čudesni Michael Phelps uskočio je u bazen i odmah došao do nevjerojatnog 19. zlata na olimpijskim igrama. Nitko to nikad nije uspio napraviti, a ovaj je put berbu započeo kao druga izmjena u štafetnoj utrci na 4x100 metara slobodno, te je doveo svoju momčad u vodstvo koje je zadržala do kraja.

No, nakon nastupa mnogi su se pitali što je to na njegovom tijelu. Velike mrlje odnosno masnice pravilnih oblika. Radi se o tretmanu alternativne, u ovom slučaju, kineske medicine u kojem se tzv. šalicama isisa krv na mjestima najvećih napora ili boli.

Riječ je o liječenju starom tisućama godina i sve je popularniji među sportašima. Koristili su ga ili ga koriste Andy Murray i Floyd Mayweather, kao i mnogi na Igrama u Riju.

''Korištenje terapije 'cupping' naraslo je u posljednjem desetljeću'', otkriva direktor jedne takve specijalizirane londonske klinike Dr Ayaaz Farhat.

''Ova terapija koristi se iz istog razloga kao i zamrzavanje krvi bogate kisikom, kako bi se dijelovi tijela brže oporavili.''

No, znanstvenici tvrde kako ova tehnika nema apsolutnog nikakvog znanstvenog temelja niti pomaže sportašima. Čak i poznati stručnjaci za alternativnu medicinu Simon Singh i Edzard Ernst sa Sveučilišta Exeter tvrde kako 'cupping' tehnika ima dugu povijest, ali nema dokaza do pozitivno utječe na oporavak tijela.

David Colquhoun sa University College London kaže za Independent kako 'cupping' nema potporu u znanosti.

''Oni nisu dokazali da to funkcionira. Kako dovraga isisavanje krvi iz kože u šalicu može pomoći sportašu da bude bolji? Izazivanje masnice i trganje vena neće nikome pomoći'', poručio je Colquhoun.

No, Phelps i neki drugi sportaši tvrde kako im to itekako pomaže.

''Radim već određeno vrijeme samo se sad jako vide otisci. Tu gdje vidite mrlje me tijelo najviše boli, a ovo radim prije svakog natjecanja'', objasnio je Phelps.

Ako to kaže čovjek s 19 olimpijskih zlatnih medalja, onda mu ne možete baš ništa predbaciti, zar ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider