Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sve ovisi o...

MOO pomilovao ruske sportaše, ali to ne znači da će nastupiti u Riju!

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je odluku o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je NE diskvalificirati sve ruske sportaše s predstojećih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru! MOO je odlučio da Rusi mogu nastupiti, ali to ne znači i da budu. Naime, konačnu odluku o njihovom nastupu donijet će krovne svjetske organizacije u svim sportovima u kojima se Rusi natječu, kaš kao što je to napravila krovna atletska organizacija (IAAF) koja je izbacila atletičare s Igara.

Međutim, MOO je donio odluku da svi sportaši koji namjeravaju nastupati moraju proći neke stroge kriterije prije dolaska u Brazil. Nijedan sportaš koji je prethodno bio povezan s bilo kakvom vrstom dopinga neće imati pravo nastupa. Nadalje, nastupiti će moći samo sportaši koji su u svojoj karijeri prolazili dopiške kontrole izvan Rusije.

KRITERIJI pod kojima će MOO dopustiti ruskim sportašima nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

Izvršni odbor MOO-a je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je već ranije suspendirala ruske atletičare iz svih svojih natjecanja uključujući i OI u Rio de Janeiru.

Rusija se žalila Sportskom arbitražnom sudu, ali je ta žalba odbijena. Ukupno je 68 ruskih atletičara podnijelo pojedinačne žalbe, no prihvaćena je samo jedna - skakačice u dalj Darije Klišine koja je u zadnje tri godine trenirala u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider