Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
zlatni iz londona

Hrvatski stjegonoša treći put dolazi iz bazena: Zaslužio je tu veliku čast

Zlatni olimpijac s OI u Londonu, Josip Pavić, nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju Igara u Rio de Janeiru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Josip Pavić će biti treći vaterpolist koji će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Riju. Prije njega tu čast su imali Perica Bukić i Dubravko Šimenc. A takvu odluku jednoglasno je donijelo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora.

Kriteriji za izbor stjegonoše Hrvatske olimpijske delegacije su sportska uspješnost i dostignuća na sportskim natjecanjima, a posebice na Igrama, ali i objektivna mogućnost sudjelovanja na svečanosti otvaranja s obzirom na kalendar natjecanja. Neki od olimpijaca, poput Sandre Perković i Blanke Vlašić, na dan otvaranja Igara 5. kolovoza još se neće nalaziti u Riju, dok neke druge već 6. kolovoza rano ujutro očekuju prvi nastupi.

Josipu Paviću će ovo ujedno biti i treći nastup na Igrama. U Riju će braniti zlato iz Londona. Prije četiri godine sa svojim suigračima postigao je jedan od najvećih uspjeha u svojoj karijeri. Hrvatska je tada suvereno došla do zlata, a Pavić je bio među najboljim pojedincima turnira.

Bivši vratar Mladosti vlasnik je najvećih uspjeha hrvatske vaterpolske reprezentacije. Sudjelovao je u osvajanju svih zlatnih medalja, bio je svjetski i europski prvak, pobjednik Svjetske lige, zlatni na Mediteranskim igrama i olimpijski pobjednik. A time se malo njih može pohvaliti. Ima i pet medalja sa svjetskih prvenstva. I to pet u nizu.

Nakon Gorana Ivaniševića, Perice Bukića, Zorana Primorca, Dubravka Šimenca, Ivana Balića i Venija Loserta, noćas nakon 1 sat na otvaranju Olimpijskih igara na legendarnoj Maracani hrvatski stijeg u ruci nosit će Josip Pavić.

Hrvatski stjegonoše na otvaranju Olimpijskih igara:

Barcelona 1992. – Goran Ivanišević

Atlanta 1996. – Perica Bukić

Sydney 2000. – Zoran Primorac

Atena 2004. – Dubravko Šimenc

Peking 2008. – Ivano Balić

London 2012. – Venio Losert

Rio de Janeiro 2016. – Josip Pavić
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider