Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Olimpijski odbor reagirao

Divljali pa lagali: Neviđena sramota američkih plivača!

Epilog koji se mogao razaznati dobio je možda i najveći skandal na Olimpijskim igrama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Isprikom Američkog olimpijskog odbora (UCOS) Rio de Janieru i Brazilcima okončana je priča o oružanoj pljački čije su žrtve navodno bili četvorica američkih plivača Ryan Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger i James Feigen.

"Ispričavamo se našim domaćinima u Riju i Brazilcima za ovaj zbunjujući incident koji se dogodio usred nečeg što bi trebao biti festival izvrsnosti", izjavio je predsjednik USOC-a Scott Blackmun.

"Ponašanje ovih sportaša je neprihvatljivo", navodi USOC, dodajući da će dodatno istražiti incident i razmotriti eventualne posljedice za plivače.

Šesterostruki osvajač olimpijskih medalja Lochte i njegovi kolege iz reprezentacije Bentz, Conger i Feigen su izmislili priču da su ih u nedjelju u zoru, kada su se vraćali taksijem u olimpijsko selo sa zabave u Club Franceu, opljačkali lažni policajci. Najviše neugode je izazvala priča koju je u javnost iznio Lochte da je jedan od opljačkaša pokazao policijsku značku i da mu je uperio pištolj u čelo tražeći novac i osobne stvari.

A zapravo su "stali na benzinskoj crpki da odu na WC i kako videosnimka pokazuje jedan od njih je vandalizirao WC, razbivši ogledala i druge predmete u unutrašnjosti", objavila je brazilska policija. Tada su zaposlenici crpke pozvali zaštitare i tražili od plivača da ne idu nikuda dok ne plate štetu. U jednom trenutku je jedan od zaštitara "uperio svoj pištolj jer se jedan član skupine, točnije Lochte, ponašao nasilno", dodaje policija.

Razotkrila ih snimka s benzinske postaje

Plivači nisu htjeli pričekati policiju nego su platili štetu i otišli taksijem. Kako je pokazala istraga, plivači su za razbijeno ogledalo i uništene dijelove WC-a zaposlenicima predali ukupno 100 rea (($31) te 20 dolara kao kompenzaciju. Lochte je tvrdio da su mu pljačkaši uzeli 400 dolara.

"Čim su došli na benzinsku crpku počeli su mokriti posvuda", ispičao je jedan od zaposlenika.

"Postoji čak i snimka jednog od njih odostraga kako skida hlače. Rekli smo im da odu na WC, međutim oni su mokrili po zidu", dodao je isti izvor.

Brazilski sudac je u srijedu naredio da se svim plivačima uzmu putovnice zbog "nedosljednosti" u njihovim iskazima. Gentz i Conger su spriječeni da se ukrcaju na zrakoplov za SAD i morali su ponovno dati iskaze u policiji. Nakon što je nekoliko dana podržavao priču svojih plivača, USOC je napokon stao na stranu policije i njihovih dokaza među kojima je snimka na kojoj se vide plivači kako se svađaju sa zaposlenicima Shellove benzinske crpke. Gentza i Congera je na izlazu iz policijske postaje dočekala skupina koja im je vikala "lažljivci" i "prevaranti".

Ostavili novčanike i mobitele pa tvrdili da su pokradeni

Lochte, koji je najviše pričao o pljački, vratio se u SAD u ponedjeljak. Feigen je promijenio svoj iskaz policiji u četvrtak, nadajući se da će dobiti svoju putovnicu natrag, dodaje USOC.

"Žrtve pljačke su se vratile u olimpijsko selo u fizički i psihički dobrom stanju, šaleći se međusobno", kazala je sutkinja Keyla Blank, potkrepljujući svoje tvrdnje videosnimkama iz olimpijskog sela.

Na snimci se vide plivači kako se smiju i kako u plastičnu kutiju detektora za metal ostavljaju svoje novčanike i mobitele za koje su tvrdili da su im ukradeni.

S druge strane organizacijski odbor Igara smiruje situaciju. "Pustimo ih na miru. To su sjajni sportaši, Lochte je jedan od najboljih plivača svih vremena. Oni su pogriješili i to je dio života". kazao je glasnogovornik organizacijskog odbora Mario Andrada, ističući kako su plivači bili pod velikim pritiskom na Igrama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider