Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Odgođen završni uspon

Nova lavina na Everestu, bezuspješna potraga za nestalim

Pet dana nakon prve lavine ostatak istog ledenog bloka visokog više stotina metara jučer ujutro srušio se na Ledeni slap i izazvao veliku lavinu koja je opet došla do Baznog logora. Članice Hrvatske ženske ekspedicije 'Mt. Everest 2009.' su srećom izbjegle neželjene posljedice, no nastradalo je dvoje austrijskih penjača i jedan Šerpa za kojim se još uvijek traga...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lavina je zahvatila nekoliko penjača i odbacila Austrijance i Sherpu u obližnje pukotine u ledenjaku. Članice naše ekspedicije bacile su se u zaklon ispod obližnjeg ledenog bloka, dok je preko njih protutnjala ledena bujica od čijeg su se zračnog udara zaštitile držeći se zajedno i pokrivši lice maramama kako se pod jakim zračnim pritiskom ne bi ugušile od snježne prašine.

Penjači su prošli samo s ozljedama od udaraca u led i hipotermijom, a Šerpu je udar odnio u duboku ledanjačku pukotinu. Ni nakon  višesatne potrage osim dijelova njegove opreme nisu pronašli ništa iako su se spuštali više desetaka metara u ledenjačku pukotinu. 

>> VIDEO: Snimka lavine koja je umalo zatrpala Hrvatice na Mt. Everestu

Potraga je nastavljena i danas rano ujutro, no bez rezultata. Jučer popodne jedan stranac je dožio infarkt, a noćas je jednom indijskom penjaču u Baznom logoru puknulo slijepo crijevo. Tko zna što bi bilo da se tamo nije zatekla hrvatska liječnica Lana Đonlagić, članica Hrvatske ženske ekspedicije 'Mt. Everest 2009.', koja je pokazala veliku požrtvovnost u pomaganju ozlijeđenima na Himalaji.

Odlazak na završni uspon koji je trebao početi sutra odgođen je do daljnjeg zbog vjetra koji je danas počeo puhati i čiji se maksimum od 200 km na visini od 8000 m očekuje idućih  nekoliko dana.

Doživljaje naših hrabrih cura i njihov uspon na sam krov svijeta pratite njihovom blogu ili na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider