Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Real i Barca gube primat

Zvuči kao udarac čekićem po glavi: '20 Bayerna' pokupovat će sve živo!

Uskoro bi najbolji svjetski igrači listom mogli igrati u Engleskoj...

Vijest da je engleska Premier liga prodala televizijska prava za razdoblje od 2016. do 2019. za astronomskih 7,18 milijardi eura šokirala je konkurenciju u najjačim ligama Europe.

„Zvuči kao udarac čekićem po glavi. Morate dvaput pročitati da biste uopće shvatili kolika je to cifra. Nevjerojatno je toliko ekstremno povećanje ionako golemog ugovora“, prokomentirao je za njemačke medije Rudi Voeller, nekoć glasoviti njemački centarfor, a danas sportski direktor Bayera iz Leverkusena.

Trenutačni ugovor Premier lige iznosi četiri milijarde eura što je više od osam puta veći iznos koji zarađuje Bundesliga od televizijskih prava. Znači li da će Premier liga zauvijek ostati nedodirljiva ostatku Europe?
„Ako pogledamo kolika je startna prednost Bayerna u odnosu na ostatak Bundeslige, to znači da će sada u Engleskoj biti 20 Bayerna“, slikovito je pojasnio Voeller.

Logično je zaključiti da bi uskoro najbolji njemački, europski i svjetski igrači mogli listom igrati u Engleskoj.
„Bundesliga je atraktivna i bez Mertesackera ili Ozila, ali jasno da postoji mogućnost odljeva kvalitete. To će biti teško zaustaviti“, pribojava se Voeller.

Nijemci stoga razmišljaju kako konkurirati Englezima odnosno povećati zaradu od televizijskih prava. Prvi korak je da se Bundesliga igra i ponedjeljkom, termin koji je do sada bio rezerviran za 2. Bundesligu. Od potpune dominacije Premier lige strahuje i ostatak Europe. Talijanska Serie A potpisala je novi, bitno poboljšani ugovor i od ove godine će zarađivati od televizijskih prvaka gotovo 950 milijuna eura, ali to je još uvijek puno manje od Engleza. Španjolska Primera je na 750 milijuna, a francuska Ligue 1 na oko 500 milijuna eura.

Naoko je paradoksalno da što engleski klubovi više zarađuju to više duguju. Samo se dug Manchester Uniteda popeo na vrtoglavih 515 milijuna eura. Međutim, to ne sprječava klub s Old Trafforda da razmišlja o novim ulaganjima u pojačanja, jer znaju da ih na godišnjoj razini čeka najmanje 130-140 milijuna eura zarade od televizijskih prava. Svemu treba dodati da su u Engleskoj cijene ulaznica u prosjeku daleko najskuplje te da i dalje postoji tendencija rasta.

Veće zarade klubova znače i porast plaća nogometaša i odštetnih zahtjeva, a kako engleski klubovi kupuju gotovo sumanuto, tako im raste i dug prema bankama. No, dok traje ples milijuna i milijardi na to se nitko previše ne osvrće. Kako raste financijski jaz između „Otoka“ i ostatka Europe tako se može očekivati i seoba preostalih superzvijezda iz klubova koji su još uvijek dominantni engleskim velikanima, a to su u prvom redu Real Madrid, Barcelona i Bayern.
Nema sumnje da će spekulacije oko transfera Cristiana Ronalda ili Lionela Messija na „Otok“ dobiti novi zamah. Neki analitičari se u mišljenja kako je to neminovno i samo pitanje trenutka. Nije da nemaju argumente.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider