Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
od maksimira do meksika

Točno 26 godina nakon udaranja 'milicajca' Zvone Boban opet ulazi u povijest

Baš na obljetnicu nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde, u dalekom Meksiku se stvara nova povijest.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svake godine, pa tako i ove, sjećamo se nereda na Maksimiru. Dinamo i Crvena zvezda nisu odigrali derbi 1990. godine zbog divljanja navijača. Prvo je izbio sukob s na južnoj tribini gdje su beogradske Delije probile ogradu između danas srušene tribine stajanje i gornjeg dijela maksimirskog 'juga'.

Malobrojni navijači Dinama su pregaženi, tadašnja milicija je sve to mirno promatrala i prešutno odobravala divljanje beogradskih huligana, a onda kreće rušenje ograde na sjevernoj tribini i upadi navijača Dinama sa 'sjevera' i istoka'. Pripadnici milicije ovaj su put žestoko intervenirali i brutalno napali domaće navijače, a napadnut je bio i kapetan Modrih Zvonimir Boban jer je pomagao jednom ozlijeđenom mladiću.

Boban uzvraća udarac

Tada 22-godišnji Boban uzvraća i sijeva onaj legendarni udarac milicajca iz BiH Refika Ahmetovića koji je kasnije izjavio da su ga drugi milicajci nagovarali da puca u leđa kapetanu Dinama (!?). No, srećom prevladao je razum, makar u toj situaciji pa je tragedija izbjegnuta.

Za neke je tada počeo Domovinski rat, ali naravno da na Maksimiru nikakav rat nije počeo. Sljedeće je sezone odigrano još jedno cijelo prvenstvo bivše države, a godinu dana kasnije opet su na Maksimiru igrali Dinamo i Crvena zvezda. Tvrdnja da je tamo počeo rat čini se pomalo kao uvreda onim hrvatskim braniteljima koji su živote izgubili kao prve žrtve Domovinskog rata tek godinu dana kasnije.

''Nisam ja heroj, to su oni koji su išli u rat. Mi smo bili buntovnici'', rekao je najveću istinu o tim nesretnim događajima sam Boban.

Opet ulazi u povijest

Točno 26 godina nakon legendarnog udaranja milicajca Boban još će jednom ući u povijest. U glavnom gradu Meksika održava se 66. Kongres FIFA-e na kojem će novi predsjednik Gianni Infantino predstaviti svoj plan 'vraćanja nogometa nogometašima.'

Dario Šimić također je tamo, a objava fotografije odabranog društva bila je još jedna najava onog što slijedi.

Infantino je oko sebe okupio 'momčad legendi'. Zvonimir Boban već ga je pratio u obilasku budućih domaćina SP-a Rusije i Katara i to kao posebni savjetnik za nogomet. Zvone će biti jedan od prvih suradnika čelnika FIFA-e, a time i vjerojatno najmoćniji Hrvat u svjetskom nogometu.

Zvone Boban, od buntovnika, legende Milana i kapetana brončane Hrvatske do desne ruke predsjednika FIFA-e, to je put čovjeka koji je preskočio mučno stanje u domaćem nogometu i stigao do samo vrha piramide.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider