Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva pogreška Intera

Zvijezda je rođena: Italija ima klinca spremnog za velike stvari

Prve dvije utakmice osmine finala Lige prvaka u 2019. godini obilježio je 19-godišnjak iz Rome.

Galerija Nicolo Zaniolo (Foto: AFP) Nicolo Zaniolo (Foto: AFP) Nicolo Zaniolo (Foto: AFP) +1 Nicolo Zaniolo (Foto: AFP)

Gledajući obje prve utakmice osmine finala Lige prvaka u 2019. godini, i trijumf PSG-a na Old Traffordu i Rominu domaću pobjedu nad Portom, prvo ime bio je Nicolo Zaniolo.

Ovaj mladić koji ima samo 19 godina postigao je oba pogotka za Romu, koja nije znala zadržati tako lijepu prednost, već je primila gol koji je Portu uvelike povećao šanse za prolaz u četvrtfinale.

"Nemam riječi, ovo je dan za pamćenje, ovo neću zaboraviti dok sam živ. Ovo je jedinstvena emocija, puno sam istrčao u ovoj utakmici i nadam se da ću u budućnosti zabijati još golova. Želim se fokusirati na iduću utakmicu jer rezultat daje šanse i nama i Portu da možemo proći", izjavio je heroj Rome nakon utakmice.

Zaniolo, stasiti ofenzivni veznjak kojeg trener Eusebio Di Francesco koristi (i) na krilu, već dulje vrijeme u kontinuitetu igra odlično, a naročito to vrijedi za protekli mjesec, tijekom kojeg je svojim golovima i asistencijama Romi izravno donio neke bodove u Serie A.

Stigao na mala vrata i oduševljava

Zabio je u pobjedi nad Torinom, u golijadi protiv Atalante (3:3) upisao dvije asistencije, a u nedavnom derbiju kola svojim je pogotkom spriječio pobjedu Milana na Olimpicu.

Ukupna statistika od pet golova i dvije asistencije uopće nije loša za igrača koji će tek na ljeto proslaviti 20. rođendan i koji je na mala vrata stigao u klub, ali ona ne otkriva u pravoj mjeri koliko je Zaniolo dobar i bitan za Romu.

Sarri na izlaznim vratima: Chelsea želi Zinedinea Zidanea i računa na dvostruki bingo Chelsea (Foto: AFP) Zinedine Zidane s trofejem Lige prvaka (Foto: AFP)

Uslijed silnog iščekivanja nekih novih asova koji će talijanski nogomet vratiti tamo gdje mu je i mjesto - u sam vrh svjetskog nogometa - nogometna Italija poludjela je za Zaniolom, a kako mu mediji poklanjaju sve više pozornosti, tako na površinu isplivavaju i nevjerojatni detalji o tome što se sve događalo u prethodne tri godine njegove karijere.

Prva ga otpisala Fiorentina

Zaniolo je rođen u gradiću Massa u regiji Toskana i nogomet je počeo trenirati u Fiorentini, u kojoj je ostao sve do ljeta 2016. godine kada je donesena procjena kako on nije igrač kojeg trebaju zadržati.

Nisu htjeli produžiti ugovor s njim, otpustili su ga, a u svoje redove, za malenu plaću, doveo ga je drugoligaš Virtus Entella. Za početak ga nisu htjeli odmah gurnuti u vatru, igrao je Zaniolo za mladu momčad Virtus Entelle u Primaveri, ali je tijekom prvih nekoliko mjeseci toliko odskakao od konkurencije (zabio devet golova kao veznjaka) pa na proljeće 2017. dileme nije bilo - prebačen je u prvu momčad.

Deja vu Intera: Gaf kakvih je već puno bilo

Virtus Entelli pomogao je da ostane u Serie B, a svojim je igrama skrenuo pozornost Intera, koji ga je za doveo za odštetu od 1,8 milijuna eura. U Nerazzurrima je također odmah poslan u mladu momčad, kojoj je s 13 golova kao najbolji strijelac pomogao da osvoji Primaveru, a onda je došlo ljeto 2018. godine.

Luciano Spalletti, koji je taman preuzeo Inter, inzistirao je da mu dovedu Radju Nainggolana, a kako bi udobrovoljio čelnike Rome, pristao im je prodati Zaniola za 4,5 milijuna eura odštete plus 15 posto od budućeg transfera.

To se ispostavio kao majstorski potez Romina sportskog direktora Monchija i nevjerojatna pogreška Intera, tko zna koja takva u njihovoj povijesti (Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Roberto Carlos, Dennis Bergkamp, Philippe Coutinho...).

Zaniolo je ove sezone eksplodirao, njegova tržišna vrijednost već se sad mjeri u desecima milijuna eura, a Italija je, dobila igrača koji bi, po svemu sudeći, trebao nositi njihovu reprezentaciju idućih 10-ak godina.

Juventus već krenuo u akciju?

Znaju to i u Juventusu, čijem je sportskom direktoru Fabiju Paraticiju - slučajno ili ne - nedavno u jednom restoranu ostao papirić s imenima pojačanja koja žele dovesti na ljeto. Tamo je, kažu Talijani, pored imena Federica Chiese i Sergeja Milinkovića-Savića, pisalo i: "Nicolo Zaniolo, 40 milijuna eura."

Sumnjamo da će ga Roma htjeti prodati, pogotovo da će ga htjeti prodati Juventusu, a ako sam igrač bude inzistirao na transferu, vjerojatno će taj iznos biti mnogo veći od spomenutih 40 milijuna eura...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider