Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve duguju jednom čovjeku

VIDEO Prije 12 mjeseci su se mrzili, a danas će ispisati povijest

Švicarski Zürich večeras će na jednu večer postati nogometno središte svijeta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Zürichu će se večeras dodijeliti nagrade na najboljeg nogometaša, trenera i pogodak u 2015. godini. Bit ćemo toliko slobodni pa ćemo reći da će Leo Messi ispisati novu stranicu povijesti jer će gotovo sigurno osvojiti petu Zlatnu loptu i istovremeno uzeti nagradu za najljepši pogodak godine (Puškaš award). Naime, nikome dosada nije uspjelo povezati te dvije nagrade u istoj godini.

Argentinski genijalac osvojit će Zlatnu loptu jer je u 2015. godini osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo. S Barcelonom je uzeo Primeru, Ligu prvaka, Kup kralja, UEFA-in superkup i FIFA Klupsko svjetsko prvenstvo. Izmaknuo mu je jedino španjolski Superkup u kojem je bolji bio Athletic Bilbao.

Nagradu za najbolji pogodak uzet će zbog gola u finalu Kupa kralja koji je postigao upravo spomenutom Athleticu. Messi je senzacionalno, gotovo od centra igrališta, prošao nekoliko igrača i onda neobranjivo zabio za 1:0.

Prije 12 mjeseci Barca je bila pred raspadom

Zanimljivo, glavni kandidat za nagradu najboljeg trenera je Luis Enrique, strateg Barcelone. Zašto je to zanimljivo? Jer je prije točno godinu dana Enrique bio u svađi s Messijem, te je praktički bio na izlaznim vratima katalonskog kluba. Njih dvojica nisu razgovarali, Enrique mu je nakratko oduzeo pravo izvođenja jedanaesteraca, te ga je u utakmici protiv Real Sociedada, prvom susretu 2015., ostavio na klupi za pričuve. Barcelona je u konačnici izgubila autogolom Jordija Albe.

Zapravo, bio je to 'crni siječanj' u Barceloni. Andoni Zubizarreta je dobio otkaz na mjesto sportskog direktora, Carles Puyol je nakon toga podnio ostavku, a ubrzo je uslijedio i krizni sastanak u Barci. Nekadašnji kapetan Xavi Hernandez je tada napravio vjerojatno i ključni potez koji je preokrenuo situaciju u Barceloni. Xavi je posjeo Messija i Enriquea za zajednički stol, 'oprao' Argentinca, i praktički ih pomirio.

Nakon tog sastanka Barcelona je 'puštena s lanca'. Messi, Luis Suarez i Neymar pokorili su Španjolsku, Europu, a potom i svijet, dok je klub na ljeto produljio ugovor s Enriqueom.

Ukoliko obojica ponesu očekivane trofeje večeras u Zürichu, jedan bi mogli proslijediti Xaviju koji je odigrao ključnu ulogu u postavljanju stvari na pravo mjesto.

Real je bio u 'sedmom nebu', do Ronaldovog rođendana...

Zanimljivo, prije također 12 mjeseci Real Madrid bio je vodeći sastav Primere s četiri boda više od Barcelone, a Cristiano Ronaldo primio je nagradu za najboljeg nogometaša planete (Zlatnu loptu). Sve je bilo idilično za 'kraljeve', a onda je uslijedila veljača.

Real je 7. veljače poražen na gostovanju kod Atletica s 4:0 nakon čega je Ronaldo burno proslavio svoj 30. rođendan. To je izazvalo bijes kod navijača i predsjednika Reala Florentina Pereza, te je upravo taj događaj bio udarac od kojeg se Real nije oporavio do dan danas. Zapravo, možda se opravio prošlog vikenda kada je svoju eru na klupi Reala započeo legendarni Zinedine Zidane. No vidjet ćemo...

Događaji izvan nogometnih travnjaka kreirali su svjetski nogometni poredak u 2015. godini. Možemo samo nagađati kako bi se stvari razvijale da je Barcelona uručila otkaz Enriqueu prije 12 mjeseci ili da Xavi nije uskočio u 'vatru' kako bi ju ugasio.

Spomenimo da su Messijevi 'suparnici' u borbi za Zlatnu loptu Cristiano Ronaldo i Neymar, dok su Enriqueovi rivali Pep Guardiola (trener Bayerna) i Jorge Sampaoli (izbornik Čilea).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider