Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi trener Reala

Zidane je 'osebujan lik': Hladan prema igračima, alergičan na medije

Era Zinedinea Zidanea na klupi Real Madrida započinje danas...

Utorak je veliki dan za velikog francuskog nogometaša Zinedinea Zidanea. Po prvi će puta u svojoj trenerskoj karijeri, kao glavni stručnjak, voditi trening Real Madrida, momčadi u kojoj je zaključio svoju karijeru i s kojom je osvojio sve osim španjolskog Kupa kralja. Zidane ima pet dana da popravi 'brod' koji je pod vodstvom Rafe Beniteza gotovo dotaknuo dno 'dubokog oceana. U subotu će legendarni Francuz imati debi protiv Deportiva na Santiago Bernabeu, iste one momčadi koja je ne tako davno uzela bod Barceloni na Nou Campu.

Što očekivati od Zidanea?

Zidane će kao trener pokazati iste osobine koje je imao kao igrač. Nametnut će napadački nogomet, u sustavu 4-2-3-1 ili, sukladno suparniku i rezultatu, 4-1-4-1. U svakom slučaju igrat će bez defanzivnog veznog igrača, barem je tako cijelo vrijeme radio u Castilli, odnosno Real Madridu B koji je vodio u trećem razredu španjolskog nogometa.

Na treninzima će se fokusirati na rad s loptom i neće neiscrpno 'daviti' igrače s taktičkim zamislima kao što je to radio njegov prethodnik. Španjolci su Zidaneu već našli dvije, točnije tri zamjerke.

Prva je ta da često zna iznenaditi s promjenama u sastavu i da neočekivano zna ostaviti i najboljeg igrača na klupi ako je tako zamislio. Primjerice, jednog od najvećih talenata današnjice, Martina Odegaarda je u čak devet navrata (u 16 utakmica) vadio van iz igre prije kraja utakmice i to ne u 89. minuti, već je to znao radit početkom drugog poluvremena. Španjolci pišu da s njim nikada nije 'kliknuo'. Drugi primjer je taj što je u sedam navrata, od 19 utakmica koliko je odradio Real B ove sezone, ostavio svog najboljeg strijelca momčadi (12 golova) Mariana Diaza na klupi na početku utakmice, te bi ga tek kasnije uvodio u igru.

Druga je ta da njegova momčad često zna 'nestati s travnjaka', odnosno da doživljava 'crne rupe' u igri pa da u kratkom periodu može primiti i nekoliko pogodaka. Tako je bilo u posljednjem susretu na klupi Castille kada je gostovao kod La Roda. U razmaku od šest minuta njegova je momčad primila dva pogotka i na kraju se morala zadovoljiti s tek 2:2.

I treća zamjerka je ta što ne razgovara s igračima, odnosno to radi vrlo rijetko. Tako je barem ispričao njegov bivši igrač, a na to naslućuju i neke njegove izjave.

"Zidane je osebujan lik. Ponekad njegove riječi imaju jak utjecaj na nas, no ponekad i po nekoliko mjeseci ne progovori ni riječ s nama. Uoči utakmica nas nikada nije 'nabrijavao' poput ostalih trenera. Njegovi monolozi i dijalozi su vrlo hladni", ispričao je neimenovani igrač koji je radio s Francuzom.

"S igračima ne možete biti prijatelj. Ne možete s njima razgovarati s emocijama i osjećajem privrženosti. Da bi igrač dao 100 posto od sebe morate to tražiti od njega. Morate biti u stanju malo i manipulirati svojim igračima. Morate nagrađivati i prijetiti, davati mrkvu i upotrijebiti batinu. Ne možete biti prijatelj s igračima. Takav odnos će potrajati maksimalno mjesec dana", pričao je 2013. godine Zidane.

Brojke i karakter na klupi Real Madrida B

Zidane je kao trener Castille odradio 57 utakmica u godini i pol dana. Upisao je 26 pobjeda, 17 neriješenih ishoda i 14 poraza. Njegova je momčad postigla 88 pogodaka, ali i primila 58. U prvoj je sezoni bio na diobi prvog mjesta u veljači, no na kraju je izgubio kontrolu rezultata, pa je njegova momčad završila na šestom mjestu, s dva boda manje od mjesta koje je vodilo u doigravanje za promociju. Ove sezone Real B drži drugo mjesto s četiri boda manje od vodećeg sastava, nije izgubio od 7. studenog, ali je u posljednjih šest utakmica upisao pet remija.

Zidane je 'lik' koji je alergičan na medijske mikrofone, pa je tako cijelu prvu sezonu na klupi Castille izbjegavao konferencije za novinare odmah nakon utkamice. Francuz je isto tako trener koji voli putovati na sami dan utakmice. Njegova era na klupi Real Madrida započinje danas...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider