Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ispisao povijest

Nitko poput Zidanea: Hrvati mu kroz karijeru često krojili uspjehe

Iako ima svega pet mjeseci pravog trenerskog iskustva, Zinedine Zidane upisao se u 'knjigu besmrtnika'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šestorica veličanstvenih postala su sedmorica. Trijumfom Reala u finalu Lige prvaka na San Siru Zinedine Zidane pridružio se uglednom društvu trenera koji su osvojili Ligu prvaka kao igrač i trener.

Prije 14 godina spektakularnim volejem zabio je odlučujući gol u finalu protiv Bayera (2:1), a sada je kraljeve do trijumfa vodio s klupe.

Prvi Francuz s doubleom

Zidane je postao prvi Francuz koji je ostvario "double", a prije njega to su ostvarili španjolski realovac Miguel Muñoz (1956., 1957. kao igrač, 1960. i 1966. kao trener), Giovanni Trapattoni (kao igrač u Milanu 1963. i 1969., kao trener u Juventusu 1985.), Johan Cruyff (kao igrač u Ajaxu 1971., 1972. i 1973., te kao trener u Barceloni 1992.), Carlo Ancelotti (kao igrač Milana 1989. i 1990., a trenerski s Milanom 2003. i 2007., te s Realom 2014.), Frank Rijkaard (u Milanu 1989. i 1990., potom u Ajaxu 1995., a kao trener u Barceloni 2006.), te posljednji prije Zidanea Pep Guardiola (s Barcelonom 1992. kao igrač, te 2009. i 2011. kao trener).

Među svima njima Zidane je imao najmanje trenerskog iskustva jer na klupi Reala nije ni pet mjeseci, a to mu je ionako prvi ozbiljan posao u karijeri.

Zidanea kao igrača najbolje je opisao jedan engleski novinar: "On je nogometni odgovor na Boljšoj teatar, takvu eleganciju nitko nije imao".

Unio pobjednički duh i samopouzdanje u igrače

Zizou takav želi biti i kao trener. Sjajno je krenuo, ni pet mjeseci nakon prvog ozbiljnog posla već ima Ligu prvaka. U Realovu svlačionicu je, bez sumnje, donio duh pobjednika.

Najbolje je to pokazala slika poslije drugog produžetka, uoči jedanaesteraca. Izgrlio se s Ronaldom, razmijenili su par riječi i osmijeh. Zizouov ključ uspjeha, ta opuštenost, to uživanje u nogometu, koje prenosi i na igrače.

Nakon prekjučerašnje dramatične pobjede protiv Atletica Zidane je rekao:

"Osvojiti Ligu prvaka jednako je dobar osjećaja kao osvojiti naslov svjetskog prvaka".

A Zizou zna o čemu govori, jer je kao igrač osvojio i SP, i Euro, i Ligu prvaka. Mnogi su smatrali da je 'prezelen' stigao na klupu Reala, no Zidane je razuvjerio skeptike.

"Svjestan sam da još nisam Top trener, da mi nedostaje iskustva, no presudio je moj pozitivan stav i činjenica da sam realovac, da sam točno znao što trebam dati klubu kao trener. Ipak je Real klub mog života", rekao je Zidane i dodao:

"Ovo je fenomenalno ostvarenje, jako smo puno radili, i sada nam se vratilo".

Na pitanje o svojoj budućnosti u Realu odgovorio je:

"Ne želim sada razmišljati o tome, no samo želim zahvaliti predsjedniku Perezu koji mi je vjerovao i dao u ruke najskuplju momčad svijeta".

Suđeni mu Hrvati

U Zidaneovoj igračkoj karijeri isprepletali su se i brojni Hrvati. Prvi mu je šansu, dok je imao samo 16 godina, dao tadašnji trener Cannesa Boro Primorac, a tada je u tom klubu bio i Marko Mlinarić.

"Uvijek sam volio pomagati mlađim igračima, pa sam tako i njemu. Učio sam ga kako pucati slobodnjake. Vidjeli smo se 2000. dok je s Francuskom gostovao u Maksimiru, odmah me prepoznao", rekao je Marko Mlinarić.

Nakon Mlinarića, sa Zizouom je u Cannesu igrao i Aljoša Asanović.

"Već s 19 godina vidjelo se da je kompletan igrač te da će biti svjetska zvijezda. Izvan travnjaka uvijek je bio suzdržan i miran, ali na terenu je bio fajter, lav. Igrao je nevjerojatno elegantno, ali s druge strane bio je prgav kada je to trebalo", kaže nam Asanović.

"Te igračke osobine ugrađuje i u trenerski posao. Teško je reći hoće li biti jednako uspješan, ali već sada napravio je što mnogi veliki treneri nisu u cijeloj karijeri. Iako, treba biti pošten i reći da je puno lakše njemu osvojiti Ligu prvaka s Realom nego Simeoneu s Atleticom, jer razlika u igračkoj klasi je velika", zaključio je Asanović.

Dok je bio igrač Juventusa odigrao je i jednu sezonu s Alenom Bokšićem.

Danas u svojoj momčadi ima Matea Kovačića i jednog od ključnih igrača koji dirigira igrom i tempom - Luku Modrića. Bez potonjeg, Real gotovo sigurno ne bi osvojio Ligu prvaka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider