Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od ljepote do mizerije

Zašto je Van Gaal sramota za Manchester United i nogometnu igru

Ne tako davno Manchester United igrao je ponajljepši nogomet u Europi, a danas vjerojatno igra jedan od najdosadnijih...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nema tog rezultata koji bi smio zadržati Louisa van Gaal na klupi Manchester Uniteda. Iako s ovakvom igrom teško da može i napraviti išta značajno. Nizozemac je toliko loš da čak ima manji omjer pobjeda od Davida Moyesa. I to u svim natjecanjima. A sjećamo se koliko je bio kritiziran bivši menadžer Evertona i koliko zapravo nije imao vremena da napravi nešto konkretno.

S druge strane, Van Gaal u godinu i pol na Old Traffordu nije donio ništa dobroga. Ali apsolutno ništa. U 11 domaćih Manchesterovih utakmica ove sezone pao je samo jedan pogodak u prvom poluvremenu, a nisu ga zabili 'Crveni vragovi'. Toliko je kod Fergusona padalo golova u sudačkoj nadoknadi. Možda najgore od svega za navijače ManUtd-a je nestanak igre. Ako se ovo uopće može nazvati igrom.

Najmanje udaraca na gol u Premierligi

Naime, najgori mogući podatak za United je da ove sezone nitko u Premierligi nije uputio manje udaraca na gol od njih. Ni Tony Pulis sa svojom utvrdom pred golom. A Van Gaal je još na klupi Uniteda?! Očito Ed Woodward gleda krivi sport, jer kako drugačije shvatiti da još uvijek na klupi drži čovjeka koji je dosadio i protivnicima.

Menadžer koji je od ManUtd-a napravio najanemičniju družinu Premierlige ne zaslužuje ništa osim otkaza. Kad već nema dovoljno obraza da sam podnese ostavku. Teško je povjerovati da u ovom trenutku postoji navijač Uniteda koji smatra da je nizozemski trener zaslužio ostati na klupi i kojemu se gleda nogomet koji trenutno prezentira jedan od najpopularnijih klubova svijeta.

Jürgen Klopp možda nema idealne rezultate s Liverpoolom, ali sumnjamo da su navijači nezadovoljni viđenim na travnjaku. Pogotovo nakon posljednje drame s Norwichem u kojoj je viđeno čak devet pogodaka. Nije li to ono što nogometni kibici priželjkuju?

U godinu dana potrošio više nego Ferguson u 27 godina

Naravno, ne moraju i ne mogu svi igrati atraktivno. Svatko u skladu sa svojim mogućnostima. No, Van Gaal je u nešto više od godinu dana potrošio više nego Ferguson u 27 godina! Čak i da uzmemo u obzir da su se vremena promijenila i da se na transfere troši nerazumno i najviše od kada se igra nogomet, nevjerojatno je da na Old Traffordu sa svim tim novcem nisu napravili ništa.

U isto vrijeme dobar dio otpisanih igrača iz Manchestera je odjednom proigrao. Za Di Mariju nismo ni sumnjali, ali kad vidite učinak jednog Javiera Hernandeza u Bundesligi, koji je u 23 utakmice zabio čak 19 pogodaka, onda ostaje nejasno kako nije mogao biti od pomoći (ne nužno u prvoj postavi) Van Gaalu, koji je istovremeno u potrazi za napadačem. Potjerao je i Van Persieja, koji je sigurno još mogao igrati na visokom nivou.

Umjesto toga, Van Gaal je od svog ustoličenja potrošio gotovo nestvarnih 400 milijuna eura na pojačanja. Za što? Peto mjesto u prvenstvu, nekonkurentnost u Ligi prvaka i najveću neefikasnost u povijesti kluba. Nećemo ni pomišljati što bi legendarni Škot napravio s tim novcem. Iako nikad više neće biti novog Fergusona, ManUtd ipak zaslužuje bolje od ovoga. Njegova tradicija i način na koji se vinuo u visine nisu dostojni menadžera bez vizije, hrabrosti i igre.

Napadački i atraktivni nogomet bio je zaštitni znak Old Trafforda, a ludi preokreti svakodnevnica u životu navijača 'Crvenih vragova'. Spasti s toga na mizeriju mora da je bilo bolno za svakoga od njih i zato Woodward i čelni ljudi ManUtd-a moraju brzo reagirati i riješiti se evidentno nesposobnog trenera. Za dobrobit svih fanova i ljepote nogometne igre.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider