Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U rangu Salaha

Zapamtite ovog igrača: Odigrao čudesnu sezonu, gledat ćemo ga na Svjetskom prvenstvu

Liga prvaka im je pobjegla, ali ostvarili su zapaženi plasman i izlaze na europsku scenu.

Alireza Jahanbakhsh (Foto: AFP) (Foto: Afp)

PSV je prvak Nizozemske, Ajax je završio na drugom mjestu Eredivisie, a iza njih smjestio se AZ Alkmaar koji je za pet bodova nadmašio lanjskog prvaka Feyenoord i kao trećeplasirani osigurao nastup u drugom pretkolu Europske lige.

AZ Alkmaar se ugurao u "sveto trojstvo" nizozemskog nogometa, a sve na krilima jednog fenomenalnog igrača koji je obilježio sezonu tog kluba, ali i cjelokupnu Eredivisie 2017./2018.

Ime mu je Alireza Jahanbakhsh, reprezentativac je Irana koji uglavnom igra na poziciji desnog krila, a može igrati i na lijevom krilu, ali i kao ofenzivni vezni/povučeni napadač.

Svjetsko prvenstvo kao kruna karijere uoči velikog transfera

Njegova ovosezonska dominacija u Nizozemskoj može se usporediti s onom Mohameda Salaha u Premierligi. Jahanbaksh je najbolji strijelac Eredivisie s 21 postignutim golom, a ako se gledaju ukupno golovi + asistencije i tu je najbolji s 33 (21 gol, 12 asista).

I brojni drugi podaci otkrivaju kolika je napast za suparničke obrane bio ovaj 24-godišnji Iranac. Drugi je u ligi po broju udaraca na gol (uputio ih je 143), treći po broju asistencija (12), četvrti po broju uspješnih driblinga (111) i sedmi po pripremljenim šansama za suigrače (78).

Iza Jahanbaksha je sezona života, a pred njim nastup na Svjetskom prvenstvu i, vrlo vjerojatno, transfer u neki veći i bogatiji klub. Transfermarkt procjenjuje njegovu tržišnu vrijednost na osam milijuna eura, ali jasno je kako će odšteta, pogotovo bude li destinacija neki klub iz Premierlige, biti znatno veća.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider