Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj 'lijepe priče'?

Što se biti s Rijekom ako Volpi bude osuđen zbog utaje poreza?

Talijani navode da je većinski vlasnik Rijeke kupio zrakoplov u SAD-u i - 'zaboravio' platiti porez.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Većinski vlasnik NK Rijeka, Talijan Gabriele Volpi, nalazi se pod istragom zbog utaje poreza.

Nakon što se njegovo ime pojavilo u aferi Panama Papers, talijanska financijska policija malo je jače pročešljala Volpijevo poslovanje i pronašla da ga može teretiti za utaju oko osam i pol milijuna eura poreza, koji nije platio na vrijednost kupljenog zrakoplova Gulfstream.

Prema navodima agencije Ansa, taj je zrakoplov još prije zaplijenjen u zračnoj luci u Genovi neposredno prije jednog polijetanja. Vrijednost mu je 40 milijuna eura, a može primiti 19 osoba. Volpi ga je prije svega koristio za interkontinentalne letove, najčešće za put u Nigeriju, gdje se njegova kompanija Orlean Invest bavi logistikom u naftnom sektoru.

Ansa navodi da je Volpi kupio zrakoplov u SAD-u, ali je 'zaboravio' platiti porez.

Formalno u vlasništvu Danaca

Zrakoplov je formalno u vlasništvu jedne danske tvrtke, ali kako je Volpi bio njegov jedini korisnik, poreznicima je sinulo da bi mogli teretiti Volpija za nezakonit uvoz letjelice u Italiju i neplaćanje pripadajućeg poreza.

U istoj akciji zaplijenjen i zrakoplov Falcon 900, manji i jeftiniji (vrijednost 7.5 milijuna eura), u vlasništvu Volpijeva bliskog suradnika Giana Angela Perruccija, koji je također obuhvaćen ovom istragom. Doduše, njega terete i da je izbjegavao plaćanje poreza držanjem novca na jednom offshore računu te je njegovo ime također na podugačkom popisu osumnjičenika u aferi Panama Papers.

Volpi je vlasnik vaterpolskog giganta Pro Recco i nogometnog kluba Spezia. U hrvatski sport ušao je pomažući vaterpolski klub Primorje, preko svog prijatelja i suradnika Predraga Slobode, predsjednika Primorja i Hrvatskoga vaterpolskog saveza. Primorje je ostavio Slobodi, ali je zato čvršće ušao u nogometni klub Rijeku saniravši na početku dug od 32 milijuna kuna.

Rijeka je od dolaska Volpija osvojila jedan Kup, jedan Superkup izborivši dvaput nastup u skupinama Europa lige gdje su, između ostalog, remizirali sa Sevillom te pobijedili Feyenoord. Za dio medija to je bilo dovoljno da eru Volpi-Mišković krene označavati kao 'lijepu priču iz Rijeke'.

Što se tiče Volpija, on je prije četiri godine postao je većinski vlasnik toga kluba, a za predsjednika je postavio Damira Miškovića, također svojeg suradnika iz Orlean Investa.

Zapravo, Rijekin vlasnik je fondacija Social Sport sa sjedištem u Nizozemskoj.

"Zaklada Social Sport ulaže u mlade iz socijalnih i sportskih pobuda. To, dakle, nije biznis. Odvajamo dva posto od zarade svih naših nigerijskih tvrtki, otprilike 25 milijuna dolara godišnje. Dijelom toga novca pomažemo sportu u Nigeriji, konkretno financiramo jednu nogometnu akademiju", otkrio nam je za jednog susreta u Rijeci.

Imaju 15.000 zaposlenika

Social Sport nije umiješan u ovu aferu, ne dovodi se u vezu s utajom poreza pa značajnijih posljedica za nogometni klub s Kantride ne bi trebalo biti.

Predrag Sloboda (66), koji je odnedavno u mirovini, nije nam se javljao na mobitel, ali u jednom prijašnjem razgovoru objasnio nam je da s Volpijem surađuje više od 30 godina, da su dobri prijatelji (Sloboda je bio i dopredsjednik Pro Recca), ali da Pro Recco ne financira Primorje. A o poslu u zapadnoj Africi kazao je:

"Holding Orlean Invest ne bavi se eksploatacijom nafte, mi smo logistika u naftnom sektoru. Po cijelom svijetu imamo oko 15.000 zaposlenih. U Nigeriju smo uložili oko pet milijardi dolara, a planirano je da se u sljedećih deset godina investira još toliko."

Napomenuo je tada da se u Nigeriji ne boji za svoju sigurnost, iako je incidenata bilo, ali podalje od Orlean Investa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider