Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Topi se bogatstvo

Ovo će teško uzdrmati Chelsea i Arsenal: Sad je sve pod upitnikom

Vlasnici Chelseaja i Arsenala pretrpjeli su posljednjih dana velike financijske gubitke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vlasnici Chelseaja i Arsenala, ruski milijarderi Roman Abramovič i Ališer Usmanov izgubili su zajedno više od milijardu i sedam stotina milijuna dolara u razmaku od desetak dana. Drastičnim padom cijene barela nafte, koji je prvi je put nakon 12 godina pao ispod 30 dolara, Abramovič i Usmanov pretrpjeli su goleme financijske gubitke, jer obojica se bave naftnim biznisom.

Abramovič je apsolutni vlasnik Chelseaja, a Usmanov drugi najveći dioničar Arsenala. Abramovičevo bogatstvo procjenjuje se na 6 milijardi dolara, a samo u posljednjih desetak dana izgubio je padom cijena nafte 820 milijuna dolara, dok je Usmanov izgubio stotinjak milijuna dolara više, pišu engleski mediji. Usmanov je etnički Uzbek rođen u Rusiji, smatra se da je najbogatiji ruski državljanin s procijenjenim bogatstvom od 14.7 milijardi dolara.

Abramovič u posljednje vrijeme marljivo radi na diverzifikaciji portfelja pa značajnije investira u nekretnine u Londonu, New Yorku i južnoj Francuskoj, koje su sigurnija oklada od snažnim fluktuacijama sklonog naftnog biznisa. Engleski mediji spekuliraju hoće li značajni financijski gubici ruskih milijardera utjecati na konkurentnost dvaju velikih engleskih klubova, prije svega na tržištu noga, a onda posljedično i rezultatski?

Za razliku od početnih godina pod vladavinom Abramoviča, Chelsea je posljednjih godina smanjio potrošnju i deficit u platnoj bilanci. Jedan od razloga zasigurno je UEFA-in financijski „fair-play“, ali i Abramovičevo financijsko slabljenje, jedan od razloga je i rastava braka koja mu je odnijela dobar dio bogatstva, te dolazak novih velikih igrača na englesko tržište, kao što su prije svih arapski šeici pa i američki milijarderi, s kojima se teško nadmetati.

Chelseajev proračun je i dalje ogroman, no pitanje je kako će Abramovič reagirati ako cijena nafte nastavi "roniti", odnosno ako ruski milijarder nastavi gubiti bogatstvo tempom kao u posljednjih nekoliko tjedana?
Slično se odnosi i na Usmanova, koji je ipak dosta „teži“ od Abramoviča, a i nije najveći dioničar Arsenala pa, logično, lakše podnosi troškove. Ako se ovako nastavi, nije nemoguće da Abramoviču i Usmanovu Chelsea i Arsenal postanu preteško breme i odluči ih prodati.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider