Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Wengera čeka 'ljubavna afera'

VIDEO Prije 9 godina Maksimir je bio pun kao šipak, a danas...

Možda „topnicima“ i njihovom menadžeru odlutaju misli prema predstojećem derbiju s Chelseajem. Znamo u kakvim su odnosima Wenger i Mourinho i što im znače međusobni ogledi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Početkom kolovoza 2006. Dinamo je dočekao Arsenal u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Maksimir je bio dupke pun, krcat i preko posljednjeg mjesta, nisu su se vidjele stepenice na istočnoj tribini, ma nije mogla više ni igla stati.

Ugledni Guardian o Dinamu: Predsjednik i trener na jamčevini, navijači bijesni

Kad Englez najavljuje pad Arsenala u Zagrebu: 'Nemojte se iznenaditi'

U izvještaju na Uefinoj web stranici napisali su da je bilo oko 37.000 gledatelja, što je najveća posjeta u posljednjih desetak godina. Bilo bi i više da je to dozvoljavao kapacitet Maksimira. Mnogi su ostali ispred stadiona. Devet godina kasnije Dinamo dočekuje Arsenal u Ligi prvaka i bit će sjajno ako bude preko 20.000. Puno toga se promijenilo u tih devet godina, od momčadi do odnosa čelnika s najgorljivijim navijačima „modrih“.

Najbolji Dinamo u posljednjih deset godina

Današnji trener Dinama Zoran Mamić tada je bio u momčadi koja je ovako izgledala: Turina, Buljat (Vukojević 90+1), Čale (Carlos 90+1), Nowotny, Ćorluka, Cvitanović, Etto, Modrić, Eduardo, Mamić, Vugrinec (Agić 27). Trener je bio pokojni Josip Kuže. Gledano iz ove perspektive, prilično jaka momčad i u europskim okvirima. Mamić ipak ostaje kod svog stajališta da je današnji Dinamo najbolji u posljednjih desetak godina. Ne bih se složili, ali možda promijenimo mišljenje nakon večerašnje utakmice. Mamićevi puleni imaju šansu potvrditi stajalište svoga trenera. Evo im prilike da se upišu anale „modrog“ kluba!

I kod Arsenala se mnogo toga promijenilo, odnosno jedino je menadžer isti, Arsene Wenger. Arsenal je stigao na Maksimir kao viceprvak Europe. Maksimirske tribine izviždale su „topnike“ na predstavljanju jer u momčadi nije bilo najveće zvijezde Thierryja Henryja. Iz momčadi koja je tog ljeta izgubila u pariškom finalu od Ronaldinhove Barcelone nije bilo još Freddieja Ljungberga, Jensa Lehmanna, Ashleyja Colea, Roberta Piresa i Sola Campbella, no Arsenal je svejedno izgledao zastrašujuće: Almunia, Eboue, Toure, Hoyte, Djourou, Fabregas, Gilberto, Hleb, Rosicky (Flamini 82), Van Persie, Adebayor (Aliadiere 82).

Kad pogledate rezultat (0:3), izgleda da je Arsenal glatko dobio, no nije to bilo baš tako. „Modri“ su se dobro držali u prvom dijelu, čuvali su „nulu“ pa čak i prijetili vratima „topnika“. U drugom poluvremenu obrana nije izdržala. Nakon početničkih pogrešaka zadnjeg reda, zabili su Fabregas i Van Persie u 63. i 64. pa opet Fabregas u 79. minuti.

Mnogi trpaju na hendikep Arsenala

Na kladionicama Arsenal nije ni izbliza bio takav favorit kao danas. Dinamo je prije Arsenala izgledao prilično dobro, Kuže je složio dobru momčad i igru pa nije bilo malo onih koji su stavili koju kunu na „modre“. Na kraju se ta oklada pokazala preambicioznom. Devet godina kasnije gotovo nitko se ne kladi na „modre“, uglavnom se „trpa“ na hendikep, jasno Arsenala. Još su u svježem sjećanju posljednja dva neslavna nastupa Dinama u najelitnijem klupskom natjecanju. Mnogi su zaradili lijepe novce igrajući protiv „modrih“.

Može li Dinamo ove sezone ponuditi drugačiju, pozitivniju sliku? Mamić je već najavio kako je siguran da će „modri“ ove sezone nekoga okrznuti. Nitko ne očekuje čuda, skupina je doista jaka, ali pokoji bod bi se morao osvojiti, ako se doista radi o najboljoj momčadi Dinama u posljednjih desetak i više godina. Trener Dinama priznaje da je nazvao Slavena Bilića i zatražio savjet. Bilić je našao recept za „topnike“, njegov West Ham je na otvorenju sezone Premier lige senzacionalno iznenadio Arsenal na Emiratesu. Međutim, Arsenal je u međuvremenu podigao formu, u posljednjem kolu odigrao je najbolju partiju dosadašnjeg dijela sezone pobijedivši sa 2:0 Stoke. Wenger poručuje da su njegove trupe stigle u Zagreb bez kalkulacija, da cijeni Dinamo, ali i da očekuje pobjedu.

Arsenal u mislima na Chelsea

„Uvijek je važno startati u Ligi prvaka s pobjedom. Ne želimo da nam se ponovi prošla sezona kada smo izgubili od Borussije Dortmund“, kazao je francuski stručnjak svjestan da bi „kiks“ u Zagrebu teško nadoknadili u nastavku natjecanja, jer Olympiacos će biti opasan suparnika u borbi za drugo mjesto, ako računamo da će Bayern biti prvi u skupini.

No ipak, možda „topnicima“ i njihovom menadžeru odlutaju misli prema predstojećem derbiju s Chelseajem. Znamo u kakvim su odnosima Wenger i Mourinho i što im znače međusobni ogledi. U Engleskoj se s nestrpljenjem čeka taj obračun, kojeg su neki mediji nazvali strastvenim „rendez-vousom“ i "ljubavnom aferom" koja puni novinske stupce. Ne bi bilo loše da se „topnici“ nakon utakmice vade na taj podatak. To bi značilo da je Dinamo izvukao barem remi. Isto tako nadamo se da se „modri“ nakon utakmice neće vaditi na nadolazeći derbi s Hajdukom. Da se malo našalimo, neće valjda biti priča da su im misli odlutale prema Splitu i Poljudu...

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider