Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Jel znaš ti tko je Dinamo?'

Kad Englez najavljuje pad Arsenala u Zagrebu: 'Nemojte se iznenaditi'

Dinamo u srijedu dočekuje Arsenal na Maksimiru u prvom kolu Lige prvaka, a neki Englezi predviđaju i nadaju se iznenađenju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Znate li kada je Dinamo posljednji put pobijedio u Ligi prvaka? To je pitanje zaintrigiralo i ekipu UEFA-e koja je prošlog tjedna napravila reportažu iz Zagreba povodom početka nove sezone Lige prvaka. Dana 29. rujna 1999. Dinamo je u Zagrebu dočekao Sturm iz Graza u trećem kolu skupine D. „Modri“ su slavili s 3:0. Dvostruki strijelac bio je Tomislav Šokota, a prvi gol na utakmici postigao je Tomislav Rukavina.

Tim povodom UEFA je intervjuirala navijača Dinama koji je bio na utakmici.
„Nije bila neka posebna atmosfera. Dinamo je nakon 'nule' na Old Traffordu izgubio od Marseillea u Zagrebu. Utakmicu sam pratio s Istoka, sjećam se da se na Maksimiru okupilo dvadesetak tisuća ljudi. Tada nitko nije mogao ni pomisliti da u sljedećih 16 godina nećemo nikoga pobijediti u Ligi prvaka“, prepričao nam je temu razgovora Držislav Krasić, gorljivi dinamovac i Madridista, jedan od osnivača Kluba navijača Real Madrida u Hrvatskoj.

Buđenje s pogledom na stadion mrskog suparnika

Dinamo se ove sezone peti put u povijesti plasirao u najelitnije Uefino klupsko natjecanje. U srijedu na Maksimir stiže Arsenal.
„U cijeloj priči najzanimljiviji je dio da me je intervjuirao žestoki fan Tottenhama. Zamislite, svako jutro budi se s pogledom na Emirates, živi preko puta Arsenalova stadiona“, smijući se prepričao nam je anegdotu s intervjua. Ističemo da se taj razgovor odigrao prije Arsenalove pobjede i dobre igre protiv Stokea.

„Kaže mi u jednom trenutku: 'Nemojte se iznenaditi ako u Zagrebu osvojite bod ili nešto više'. Kao, loša atmosfera vlada oko Arsenala, predbacuju im da igraju premekano. Rekoh, dečko, jel znaš ti tko je Dinamo?“ smije se Držislav.
„Kaže, sjeti se mene poslije utakmice!“

Eto, barem netko u Londonu misli ili se barem nada da bi Arsenal mogao posijati bodove u Zagrebu. Iz njegovih usta u Božje uši. Nadamo se da ćemo se rado sjetiti ove anegdote, ali bojimo se da su šanse za takvo što mjere u promilima. Da, u nogometu iznenađenja nisu rijetkost, u nogometu se ponekad događaju i čuda, ali ovdje je riječ o Dinamu... „Mogu“ li „modri“ u srijedi preokrenuti i poništiti negativnu karmu koja ih prati godinama pa i desetljećima, ako uzmemo u obzir da već četiri i pol desetljeća nisu dočekali proljeće u Europi?

Na Maksimir nije mogla stati ni igla

Dinamo ne bi bio „nesretnik“ da Arsenal nije došao u formu baš uoči gostovanja u Zagrebu. Prema izvješćima koja stižu iz Engleske, „topnici“ su posljednjem kolu protiv Stokea odigrali najbolju partiju dosadašnjeg dijela sezone. Pobijedili su s 2:0, a moglo je biti i više. Konačno je njihova igra izgledala tečno i povezano, onako kako je Arsenal odigrao najveći dio drugog dijela prošle sezone.
Čini se kako se Dinamu ne piše dobro...

„Idemo u Zagreb s najjačim snagama, želimo startati u Ligi prvaka s pobjedom. To je jako važno. Ne želimo da nam se ponovi prošla sezona kada smo izgubili prvu utakmicu protiv Borussije Dortmund“, najavio je Arsene Wenger, koji je vodio „topnike“ i na posljednjem gostovanju Arsenala na Maksimiru, 2006. u kvalifikacijama za Ligu prvaka.
Držislav je bio i na toj utakmici.

Arsenal odnio pobjedu i Eduarda da Silvu

„Gotovo da se ne sjećam kada je Maksimir bio tako dupke pun. Ni stepenice se nisu vidjele. Nije bilo tako ni protiv Reala.“
Devet godina kasnije Maksimir neće biti krcat, ako je suditi prema podacima o prodaji ulaznica. Iz Maksimira javljaju da ih je do danas prodano 14.000. 

Kako god, na Maksimiru će se sastati jedan sasvim drugi Arsenal i jedan sasvim drugi Dinamo. „Modri“ su se tada dobro držali prvih 45 minuta, no pukli su u nastavku i primili tri komada. Arsenal je odnio pobjedu i Eduarda da Silvu. Možda i ovaj put Wengeru netko zapne za oko? Bilo bi bajkovito da mu ostane u gorkom sjećanju s nekim pogotkom za, da ne pretjerujemo, remi u posljednjim minutama...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider