Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rigorozan talijanski zakon

VIDEO Hrvatskim huliganima prijete višegodišnje kazne zatvora

Kakve kazne očekuju huligane koji uzrokovali nerede za vrijeme kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2016. godine između Italije i Hrvatske vrlo je učestalo pitanje ovoga tjedna...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Oni koji su uzrokovali desetominutni prekid susreta mogli bi dobiti višegodišnje zatvorske kazne. Tako barem kaže Iva Pavić, hrvatska konzulica u Italiji:

"Kazne za nerede na stadionima su dosta teške. Ukoliko nekoga proglase krivim, onda riskira od 1 do 10 godina zatvora za nerede na stadionima. Zavisi koje su vrste bili, da li je kriv kada se prouče svi dokazni materijali i koliko je nesigurnost za druge na stadionu, svojim ponašanjem, prouzročeno".

Konzulica Pavić nije željela otkriti što se pritvorenima stavlja na teret.

No, Milan Markiš, hrvatski odvjetnik i stručnjak za kazneno pravo koji radi u Italiji, očekuje sljedeće:

"Moglo bi se pretpostaviti počinjenje nanošenje teške tjelesne ozljede privatnoj osobi ili službenoj osobi ako se radi o policajcu. U tom slučaju primjenjivat će opći kazneni zakon, kazna je od 6 mjeseci do 5 godina."

Ono što je najvažnije. U Italiji, za razliku od Hrvatske, za nerede na stadionu nećete dobiti prekršajnu, nego kaznenu prijavu. A onda su predviđene kazne puno strožije, za viđeno na San Siru i do četiri godine zatvora..

"Radi se o vrlo teškoj kazni zatvora. Mislim da kod nas to ulazi u prekršajnu domenu i da je to sve prekršaj i da su kazne punu blaže nego u Italiji."

I onda dolazimo do pitanja: zašto Hrvatska nakon toliko sramoćenja i navijačkih nereda ne učini isto? Možda zato što ni u HNS-u ne vide potrebu za pooštravanjem kazni.

"Ja mislim da su ovo dosta visoke penalizacije za one koji su prekršitelji Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", rekao je čovjek zadužen za sigurnost u HNS-u Zoran Cvrk.

Pritvoreni će sutra izaći pred istražnog suca koji će odrediti hoće li ostati u pritvoru ili će suđenje dočekati na slobodi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider