Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vodio ih i Ferguson

VIDEO Deseta sreća: Prvi prvaci Engleske razbili veliko prokletstvo

Od prvog do desetog pokušaja prošlo je dugih 26 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi engleski nogometni prvak i pobjednik Kupa Preston North End od sljedeće sezone će igrati u Championshipu nakon što je u majstorici za plasman na Wembleyu slavio protiv Swindon Towna s 4:0.

Preston North End klub je sa sjeverozapada Engleske, iz regije Lancashire. Osnovani su davne 1880. godine, a najpoznatiji su po tome što su 1888. godine osvojili prvo prvenstvo Engleske, a iste sezone i FA kup. I to na kakav način - prvaci su postali bez poraza, a FA Kup su osvojili bez primljenog pogotka postavši prvi klub koji je uzeo dvostruku krunu.

Aktualni trenutak Prestona nešto je tmurniji, ali vjeru u bolje dane donijela je nedjeljna utakmica. Nakon što su od izravnog plasmana u Championship ostali udaljeni dva boda, morali su u razigravanje gdje su završnom obračunu na Wembleyu demolirali Swindon Town, a junak je bio 31-godišnji napadač na posudbi iz Leedsa Jermaine Beckford koji je postigao hat-trick, dok je preostali pogodak isporučio stoper Paul Huntington.

Skinuto je na taj način prokletstvo Wembleya i majstorica koje je u devet navrata dosad pratilo Preston. Naime, u posljednjih 26 godina na tom kultnom stadionu šest su puta gubili u polufinalima i tri puta u finalima, a ovo im je ujedno i prva pobjeda na Wembleyu još od 1938. godine kada su osvojili drugi od svoja dva FA kupa.

Ferguson ih gurnuo u treću ligu

Zanimanje javnosti za Preston poraslo je prije pet godina kada im je menadžer postao Darren Ferguson, ali on nije uspio ostvariti ni približno dobre rezultate poput slavog oca Sir Alexa. Ostavio ih je na dnu i do kraja sezone se nisu uspjeli oporaviti - ispali su i od ljeta 2011. redovito su igrali u League One (treća liga).

Dodajmo kako Preston svoje utakmice igra na stadionu Deepdale (kapacitet 23.404), menadžer im je malo poznati Simon Grayson (dosad trenirao Blackpool, Leeds i Huddersfield), a prvi cilj iduće sezone - ne ispasti iz vrlo zahtjevnog Championshipa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider