Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obljetnica neviđenog luksuza

VIDEO Demonstracija Realove moći i snage ili ogledni primjer privilegiranosti?

Na današnji dan 2005. godine Real Madrid službeno je otvorio svoj grandiozni trening-centar…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Famozni Ciudad Real Madrid iliti Grad Real Madrida „pušten je u promet“ prije devet godina i ogledni je primjer demonstracije moći i snage „kraljevskog kluba“.

Florentino Perez je u prvom mandatu na mjestu predsjednika odlučio izgraditi najmoderniji sportski centar na svijetu. Ništa neobično, jer zna se da „kraljevski kluba“ mora biti najbolji u svakom pogledu i na svakoj razini. To je nepisano pravilo kojeg se Madrižani drže kao pijan plota, cinici bi rekli toliko opsesivno da graniči s bolešću. Izgradnju novog centra prati vjerojatno najveća kontroverza u povijesti službeno najboljeg kluba 20. stoljeća. Polemike oko prodaje Ciudad Deportiva, starog Realovog centra u središtu Madrida, traju do današnjeg dana. Oko toga su zaratile nekoć dvije najmoćnije stranke Madrida, Partido Populare, koja je gurala taj projekt, te Socijalistička partija, koja se protivila pretvaranju zelene oaze u građevinsku zonu.

Real je u tom poslu zaradio oko 500 milijuna eura. Od tog iznosa Perez je jednim dijelom pokrio goleme dugove prema bankama, a drugi dio je uložio u izgradnju novog centra u predgrađu Madrida, Valdebebasu, u blizini madridske zračne luke Barajas. Iako se u istragu uključila i Europska komisija, na kraju nije pronađeno ništa nezakonito, odnosno sve je bilo skladu sa zakonom. Ukratko, o tomu se glasovalo u Madridskom parlamentu i prijedlog je prošao. Međutim, taj je slučaj s vremenom postao jedan od simbola navodne Realove protežiranosti od strane države i političkih moćnika, barem se tako priča u onom dijelu Madrida i Španjolske koji ne „druka“ za Real.

Kako god, gotovo fabulozni trening-centar otvoren je 2005. i od tada je dom prve momčadi Reala i omladinskog pogona. O kakvoj se raskoši i luksuzu radi najbolji govori podatak da Ciudad Real Madrid zauzima 1.2 milijuna četvornih metara, od čega je u funkciji trenutačno oko 30.000 četvornih metara, a na golemoj preostaloj površini planiraju se dodatni sadržaji.

Dakle, centar je u permanentnoj izgradnji, a do sada je izgrađen stadion koji je nazvan po nedavno preminulom Alfredu Di Stefanu, najboljem igraču u povijesti Reala, a na kojem igra Realova B momčad Castilla, 13 pomoćnih terena, što s prirodnom što s umjetnom travom, niz objekata u kojim se nalaze Realova akademija i TV i radio postaja, konferencijske dvorane, medicinski centar, trim-kabineti, bazeni, hidroterapijski i rehabilitacijski centar i kojekakva druga čudesa koje ga čine najvećim i najmodernijim sportskim centrom na svijetu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider