Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hoće li sve stati?

Veliki sukob u Španjolskoj: Prekida se utrka Barcelone i Reala?

Nakon što je RFEF najavio štrajk i suspenziju posljednja dva kola Primere, LFP je uzvratio prijetnjom podizanja tužbe protiv Španjolskog nogometnog saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završnica sezone u Primeri bit će ili bi trebala biti iznimno zanimljiva. Barcelona i Real na travnjaku će se boriti za titulu prvaka, Valencia i Sevilla za četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka, a Granada, Almeria, Deportivo i Eibar za ostanak u ligi. Jednako tako bit će uzbudljivo i izvan travnjaka, ne mislimo na tribine i navijače, već na zakulisane igre u nogometnim forumima i krovnim španjolskim nogometnim organizacijama.

Objavljena lista vrijednosti klubova: Zna se tko je broj 1, a iznenađenje je...

Guardiola unazadio Bayern: Dobit će otkaz ako Barca promaršira kroz München?

Na vidjelo je izašao sukob između LFP-a (Udruženja profesionalnih klubova) i RFEF-a (Španjolskog nogometnog saveza), na čijem je čelu Angel Maria Villar, kolega predsjednika HNS-a Davora Šukera u izvršnom odboru UEFA-e.

Savez najavio prekid prvenstva

Nakon što je RFEF najavio štrajk i suspenziju posljednja dva kola Primere, LFP je uzvratio prijetnjom podizanja tužbe protiv Saveza. Razlog razmirica leži u podjeli novca od televizijskih prava prema novom ugovoru. Čelnici Saveza nezadovoljni su s veličinom kolača koji će im pripasti prema odluci španjolske vlade, a on iznosi 4.55 posto. U službenoj objavi za javnost Savez je najavio suspenziju svih nogometnih natjecanja u Španjolskoj od 16. svibnja. Po tome bi trebala biti otkazana posljednja dva kola Primere i finale Kupa kralja (30. svibnja).

LFP je oštro reagirao i najavio da će poduzeti sve pravne korake koji mu stoje na raspolaganju, uključujući sudsku tužbu.
U pozadini sukoba nalazi se višemjesečni obračun oko podjele novca od televizijskih prava koji u Španjolskoj funkcionira prilično drugačije nego u Engleskoj, gdje nisu velike razlike između vodećih klubova i onih s dna ljestvice. Real Madrid i Barcelona samostalno dogovaraju svoje ugovore koji su dvostruko veći od kompletnog ostatka lige.

Što će reći UEFA?

Prema novom ugovoru ta bi podjela trebala biti ipak ujednačenija. Real i Barca pristali su na novi ugvoor jer pretpostavljaju da će im takav način prodaje tv-prava, prije svega na Dalekom istoku, donijeti još veće prihode. Španjolska vlada prošlog je tjedna objavila zakon koji bi trebao biti na tragu engleskog Premiershipa, no sada je intervenirao Savez koji se javno potužio na „manjak respekta“ i tvrdi da je bio „ignoriran“ kod sastavljanja nekih točaka. Međutim, jasno je da se iza kulisa krije nezadovoljstvo visinom postotka od televizijskih prava.

Vidjet ćemo kako se ova kriza razriješiti i što će reći UEFA. Društvo iz Nyona je odrješito u ovakvim slučajevima i staje na stranu Saveza u sukobu s državom. Cinici će reći samo kada se radi o državama poput Hrvatske ili Bugarske.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider