Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trenutak istine

Velika šansa za Halilovića: Prijeti li Barci katastrofa ili nova renesansa?

Nakon što joj je Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) odbio žalbu o skidanju zabrane kupovine novih pojačanja u iduće dva prijelazna roka, Barca se našla se u velikim problemima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jesenski dio sezone jasno je naznačio da Barcelona ima očit disbalanas kvalitete, odnosno neujednačenu momčad po linijama. Dok su vataraska pozicija i napad odlično pokriveni, obrana i vezni red podosta zaostaju. Nekoliko je razloga. Barcelona je prošlog ljeta dovela dvojicu braniča; Francuz Jeremy Mathieu dosta brzo se uklopio u novu momčad, iako neki još uvijek dvoje je li igrač za Barcelonu, no Belgijac Thomas Vermaelen još nije upisao ni jedan nastup zbog problema s ozljedama i odlaskom na operaciju. Vermaelen trebao bi se vratiti na travnjak tek u travnju 2015.

VIDEO Najveći talenti napuštaju Barcelonu: Svijet ne bi upoznao Messija!

Barca ima problema i s bočnim pozicijama. Daniju Alves istječe ugovor u ljeto iduće godine i vjerojatno će napustiti Camp Nou. Alvesa bi na desnoj strani trebao zamijeniti sunarodnjak Douglas Perira, no on u tri dosadašnja nastupa nije pokazao da je materijal za Barcelonu. Martin Montoya upisao je prvi nastup još u pretprošloj sezoni, ali manjak povjerenja koji mu je ove sezone ukazao Luis Enriquea jasan je znak da trener Barcelone na njega ne računa i da je na izlaznim vratima Camp Noua.

Težak udarac za Barcelonu

Gledajući samo imena, vezni red Barcelone čini se odličnim, no Xavi Hernandez je u poznim igračim godinama, a ni Andres Iniesta nije baš u cvijetu mladosti. Xavi će uskoro napuniti 35., a Iniesta 31. ljeto. Biološki sat neumoljivo otkucava, a čini se da im ni motivacijski faktor nije na nekadašnjoj razini, kao uostalom ni ostatku šampionske garde. Iz zrakoplova je vidljivo da su glavne vedete već pomalo zasićene. Ni Messi više nije onaj stari, a da se ne priča o ostalima.
Iako je Barcelona ljetos dovela nekoliko novih igrača, među njima i hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, pokazalo se da „infuzija“ nije bila dovoljna, da treba pojačati dozu „svježe krvi“, ali CAS je zadao Kataloncima težak udarac koji bi mogao imati dugoročne posljedice pa možda čak i katastrofalne.

Dok jedni tvrde kako će Barca rezultatski potunuti i da će joj trebati dugo vremena da se vrati na stare kote, neki su katalonski komentatori mišljenja kako i nije sve tako crno. Ističu da će zabrana dovođenja pojačanja otvoriti vrata prve momčadi mladim snagama iz La Masije, druge momčadi i općenito mladih igrača, bez obzira jesu li trenutačno u drugoj ili prvoj momčadi. Barcelona će se silom prilika morati osloniti na svoje mladiće i omladinski pogon, ali pitanje je ima li među njemu igrača koji mogu odmah odgovoriti izazovima ili će sve ostati na jeftinoj paroli?

Velika šansa za Halilovića

Katalonski mediji izdvajaju šest imena: Munir El Haddadi, Sandro Ramirez, Gerard Deulofeu, koji je trenutačno na posudbi u Sevilli, Sergi Samper, Adama Traore i Alen Halilović. Hrvatski veznjak jedini je uz Deulofeua okusio što znači igrati u kontinuitetu na najvišoj razini. Halilović je stekao poprilično iskustvo u Dinamu i hrvatskoj reprezentaciji i stoga je realno u prednosti pred konkurentima. Značajna prednost mu je i što može igrati na više pozicija, od napada do veznog reda, i na krilu i u sredini.

Budući da je u napadu Barcelone velika gužva, teško je očekivati da će Munir, Sandro i Adama igrati pokraj Messija, Suareza, Neymara i Pedra. U veznom redu konkurencija je ipak značajno slabija, tako da bi Samper i Halilović već na proljeće mogli dobiti šansu, dok bi Rakitić prema prognozama katalonskih medija trebao do kraja istisnuti Xavija i učvrstiti mjesto u udarnoj momčadi. 
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider