Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi težak udarac

VIDEO Najveći talenti napuštaju Barcelonu: Svijet ne bi upoznao Messija!

Nedugo nakon što je Međunarodni arbitražni sportski sud u Lausanni (CAS) odbio žalbu Barcelone na zabranu transfera do siječnja 2016., klub s Camp Noua osjetio je prve negativne posljedice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona se našla pod sankcijama FIFA-e zbog devetorice inozemnih mladih igrača, a to su poimenično: Takefusa Kubo, Kais Ruiz, Ben Lederman, Patrice Sousia, Jang Gyeolhee, Lee Seung Woo, Seung-Ho Paik, Theo Chendri i Bobby Adekanye.

Velika šansa za Halilovića: Prijeti li Barci katastrofa ili nova renesansa?

Obitelji sedmorice od devetorice polaznika akademije ozbiljno razmišljaju o napuštanju La Masije. Radi se o najmlađim igračima koji dolaze izvan Europske unije i koji bi morali čekati četiri, pet ili čak šest godina da postanu punoljetni i steknu pravo igranja za Barcelonu u natjecateljskim utakmicama u bilo kojoj konkurenciji.

Prema informacijama katalonskih medija, obitelj jednog najtalentiranijih polaznika, 13-godišnjeg Japanca Takefusaa Kuboa već je na pragu odluke da svojeg sina vrati u Japan. Iz ovog se može zaključiti da bi Barcelona kakvu poznajemo u posljednjih nekoliko godina mogla otići u ropotarnicu povijesti. Gotovo je sigurno da će Barcelonina nogometna akademija La Masija izgubiti neke od najtalentiranijih polaznika i pitanje je hoće li se ikada oporaviti od tog udarca?

U svakom slučaju Barcelona će morati mijenjati način rada u mlađim kategorijama. Dovođenje talenata iz stranih zemalja nije završeno, ali je značajno otežano. Naime, FIFA je postavila tri izuzetka od pravila: ako roditelji zbog posla presele u zemlju kluba, ako igrač dolazi iz jedne od zemalja Europske unije a napunio je 16 godina, te ako obitelj igrača živi pedeset kilometara od granice sa zemljom dotičnog kluba i ako je klub unutar pedeset kilometara od granice sa zemljom iz koje dolazi igrač.

Da su ova pravila FIFA-e vrijedila prije petnaestak godina, nogometna povijest zasigurno bi se drugačije pisala. Katalonski mediji ističu da u tom slučaju Lionel Messi nikada ne bi zaigrao za Barcelonu, a veliko je pitanje bi li se uopće bavio nogometom i kakvu bi karijeru napravio? Znamo da je Messi imao zdravstvenih problema u dječačkoj dobi, argentinski klubovi nisu htjeli financirati njegovo liječenje pa je sa 13 godina stigao u Barcelonu koja je pristala plaćati skupe injekcije hormona rasta, no roditelji mu nisu preselili u Barcelonu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider