Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Je li to fer? Nije"

Varaždin zbog Dinamovog poteza upozorava na regularnost Druge HNL: Traži se pravo rješenje

I dok u Prvoj HNL već odavno nema neizvjesnosti u utrci za naslov prvaka, u Drugoj HNL situacija teško da može biti dramatičnija. Šest kola prije kraja vodeći Šibenik ima samo bod prednosti pred Varaždinom, koji od ovog vikenda ne skriva ogorčenost unatoč pobjedi nad Dinamom II u prošlom kolu. Zašto Varaždinci zbog druge momčadi kluba s Maksimira propitkuju samu regularnost natjecanja provjerio je Stipe Antonijević.

Galerija Dinamo II - Varaždin (Foto: Facebook)

Samo pobjeda na gostovanju kod druge momčadi Dinama nogometaše Varaždina ovog je vikenda održavala u poziciji da pušu za vratom vodećem Šibeniku. I baš su se zato gosti nemalo iznenadili kada su u početnoj postavi Modrih vidjeli četiri člana prve momčadi - Moru, Majera, Moharamija i trećeg strijelca prve HNL - Komnena Andrića.

"Naravno da smo taj potez Dinama shvatili kao ne fer. Tim više jer se borimo sa Šibenikom, a zadnje kolo u jesen u Maksimiru je istrčala jedna momčad koja nije bila adekvatna u ono vrijeme, a sad protiv nas igra takva momčad", kazao je Stjepan Cvek, predsjednik NK Varaždina.

U Dinamu šute

Varaždin je na kraju s 2:1 uspio svladati pojačanu drugu momčad Dinama, no unatoč pobjedi Varaždinci upozoravaju da zbog ovakvih poteza, koji ne krše trenutačne pravilnike HNS-a, dolazi u pitanje regularnost natjecanja.

"Oni imaju na to pravo, naravno, ali dok pogledamo dosadašnji tijek natjecanja - ti igrači nijedanput nisu igrali", upozorava Cvek.

Iz Dinama na ovu temu nitko nije htio stati pred našu kameru. No iz kluba su poručili da uvrštavanje prvotimaca u drugu momčad nije bila namjera da se napakosti Varaždincima, već čisto odluka trenera Bjelice da da priliku za igru onima koji na prošlom gostovanju u Puli nisu igrali. Uz to, napominju, da je baš dio tih prvotimaca sam od trenera tražio da igra za drugu momčad, kako ne bi izgubili ritam utakmica."

Bulat pošteno priznao da to nije fer

U taboru vodećeg drugoligaša Šibenika slični stavovi kao i kod glavnih konkurenata - Varaždinaca.

"Da li će oni igrati sa boljim ili lošijim ekipama - to je stvar tih klubova druge ekipe. Da je to fer - nije fer. Sigurno da mora nekakvo rješenje se donijeti. Mislim da mogu direktno utjecati na ishod i ispadanja i ulaska u prvu ligu druge momčadi prvoligaša", smatra Josip Bulat, predsjednik Nadzornog odbora NK Šibenika.

Hajduk, Dinamo i Osijek tri su prvoligaša čije se rezervne momčadi trenutačno natječu u Drugoj ligi. Njima promocija u Prvu HNL nije dopuštena, no posuđivanje igrača iz vlastite prve momčadi - jest. Hoće li se to uskoro promijeniti, pitali smo Hrvatski nogometni savez.

HNS najavio promjenu načina natjecanja

"HNS ne može niti želi nametati klubovima ili klupskim trenerima u kojem sastavu trebaju nastupiti u natjecanju. Bilo kakve promjene propozicija za naredne sezone u nadležnosti su Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza koji će, prema potrebi, o tome raspravljati na svojim sjednicama", odgovor je koji smo dobili iz HNS-a.

Ante Vučemilović-Šimunović, dopredsjednik HNS-a u telefonskom razgovoru je otkrio:

"Iduće natjecateljske sezone ćemo sigurno mijenjati način natjecanja radi osiguranja regularnosti natjecanja i da se ne ponavljaju više određene primjedbe na način natjecanja u hrvatskoj nogometnoj ligi i da svi imaju isti tretman."

Dvije su glavne alternative na stolu - prva da klubovi uoči sezone prijave tri igrača iz prve momčadi koji će jedini imati pravo nastupa za drugu ekipu ili pak da se u konačnom izračunu za plasman u drugoj ligi klubovima ne računaju bodovi iz utakmica s rezervnim momčadima prvoligaša.

"Pa jedno i drugo rješenje je u redu, je li? Ja mislim da bi možda bilo najbolje da se na kraju sezone rezultati brišu", mišljenje je Varaždinova predsjednika Cveka.

A do kraja ove sezone čeka nas izravan obračun Varaždina i Šibenika u pretposljednjem kolu, kao i gostovanje druge momčadi Dinama na Šubićevcu u zadnjem kolu. S koliko prvotimaca - tek ćemo vidjeti.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider