Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
grazie italia!

HRVATSKA ide na EURO 2016: Vatrene spasio preokret Italije!

Hrvatska reprezentacija igrat će sljedećeg lipnja na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Hrvatska je pogotkom Ivana Perišića u 25. minuti s 1:0 pobijedila na Malti i osvojila drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini H čime je izborila odlazak na Europsko nogometno prvenstvo . Osim pobjede, Hrvatskoj je Euro u Francuskoj donijela reprezentacija Italije koja je slavila protiv Norveške nakon što je gubila pred svojim navijačima u Rimu.

VIDEO: Pogledajte ludo slavlje hrvatskih nogometaša u svlačionici!

Čačić nakon pobjede hvalio igrače i - poželio novi stadion!

Pjesma u svlačionici, kapetan poručio: 'Igrači su heroji!'

EURO 2016.: Još osam 'lovaca' na četiri slobodna mjesta

Izabranici Ante Čačića odigrali su točno onoliko koliko je dovoljno za pobjedu, Maltežanima nisu dopustili nijednu priliku, ali je i naša igra u napadu bila vrlo, vrlo jalova. Ipak, cilj je ostvaren. U 49. minuti Maltežani su uputili prvi udarac na hrvatska vrata, pucao je Failla, a Subašić lako ukrotio loptu. U 60. minuti branič Malte Zerafa je u zadnji trenutak izbio lopu ispred Perišića, a potom se 15-tak minuta gotovo ništa nije događalao na terenu.

U 77. minuti s 20-tak metara je pokušao Pjaca, a njegov udarac brani vratar Hogg, da bi napadača Dinama nekoliko minuta kasnije zamijenio Olić. Zadnjih 20-tak minuta susreta proteklo je više u osluškivanju rezultata iz Rima, nego u pravoj igri, a Maltežani su se ohrabrili i krenuli po izjednačujući pogodak. Srećom, nisu došli do prilike ugroziti Subašića,pa je mučenje iz Ta'qalija okončano sa sretnim završetkom i prolaskom Hrvatske na EURO.

Iako je Italija diktirala igru tijekom čitavog dvoboja, Norveška je u 23. minuti iz svog jedinog udarca u okvir gola na utakmici povela. Alexander Tettey je pogodio sam lijevi donji kut Buffonova gola.

Ipak, pritisak Italije donio je preokret u samoj završnici. U 73. minuti Alessandro Florenzi je iskoristio pogrešku norveškog braniča i poravnao na 1-1. Već i taj je rezultat bio dovoljan da Hrvatska pretekne Norvešku, a kada je Graziano Pelle u 82. minuti iskoristio lijepo dodavanje Pellea za 2-1 bilo je jasno kako Norveška ne može do tri boda i kako će Hrvatska na EURO ukoliko zadrži minimalnu prednost na Malti, a to se i dogodilo.

Italija je tako kvalifikacije završila kao prva sa 24 boda, Hrvatska je druga sa 20, a Norveška treća sa 19. Italija i Hrvatska osigurale su nastup u Francuskoj sljedeće godine, dok će Norveška u dodatne kvalifikacije. 

U posljednjem susretu ove skupine Bugarska je svladala Azerbajdžan sa 2-0 (1-0) i tako završila kao četvrta sa 11 bodova, Azerbajdžan, kojega vodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, je peti sa šest, a Malta posljednja šesta s dva boda.

Što može Hrvatska na Euru u Francuskoj?

Ukupno glasova:

REZULTATI 10. KOLA:

Malta - HRVATSKA 0-1 (Perišić 25)

Italija - Norveška 2-1 (Florenzi 73, Pelle 82 / Tettey 23)

Bugarska - Azerbajdžan 2-0 (Aleksandrov 20, Rangelov 56)

TABLICA:

1 Italija               10 7 3 0 16 7   24
2 HRVATSKA     10 6 3 1 20 5   20

3 Norveška        10 6 1 3 13 10 19
4 Bugarska        10 3 2 5 9 12   11
5 Azerbajdžan    10 1 3 6 7 18    6
6 Malta                10 0 2 8 3 16    2

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider