Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stiže arsenal

Ugledni Guardian o Dinamu: Predsjednik i trener na jamčevini, navijači bijesni

Uoči gostovanja Arsenala na Maksimiru, Englezi su se raspisali o situaciji u Dinamu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Dinamo se susreće s Arsenalom dok su im izvršni predsjednik i trener na jamčevini, a navijači bijesni'', stoji u naslovu članka jednog od najuglednijih engleskih medija, Guardianu. Njihov nogometni izvjestitelj David Hytner pokušao je čitateljima na Otoku približiti situaciju u hrvatskom prvaku.

''Braća Mamić provela su 11 noći u zatvoru zbog optužbi za pronevjeru, utaju poreza i primanje mita povezanih s navodnim izvlačenjem novca iz višemilijunskih transfera od kojih je najveći bio onaj Luke Modrića u Tottenham.''

Guardian u detalje objašnjava povezanost braće Mamić s Damirom Vrbanovićem, danas izvršnim predsjednikom HNS-a, a donedavno jednim od ključnih ljudi maksimirskog kluba. Spominje se 16 milijuna eura koje su navodno izvukli iz transfera i 1.5 milijuna neplaćenog poreza, a sve uz pomoć jednog korumpiranog poreznika.

''Modrić i ostali nogometaši su uvučeni u skandal, a po izvještajima iz Hrvatske Modrić je pozvan da svjedoči u slučaju. Ova nevjerojatna priča je top tema u Hrvatskoj, a bacila je na Dinamo veliku sjenu rasplamsavši ljutnju i bojkot navijača.''

Višegodišnji sukob s navijačima

Guardian prenosi Mamićeve riječi kako mu je ovo možda i najdraži plasman u Ligu prvaka upravo zbog svega što se događalo ovog ljeta. Opisuju i događaje s utakmice protiv Fole kada su BBB-i odustali od utakmice razočarani viješću o puštanju braće iz pritvora.

''Navijači su u dugogodišnjoj zavadi s braćom jer osjećaju da im je Zdravko Mamić oteo klub i pretvorio ga u obiteljski biznis. Mamić nije vlasnik Dinama, koji je ustrojen kao Udruga građana, ali ima totalnu kontrolu. Skupina Bad Blue Boys, koja je u bojkotu, osporava način na koji vodi klub i želi pravo glasa članova na izborima za vodstvo kluba. No, on ih je nadmudrio'', piše, između ostalog, David Hytner.

''Dok su Mamići bili u zatvoru za vrijeme derbija s Hajdukom, BBB-i su se vratili na Maksimir koji se opet tresao u strastvenom ritmu. Posjeta je inače slaba, ali bi Arsenal mogao privući publiku.''

Novinar Guardiana piše da oni koji podržavaju Mamića u njemu vide mudrog poduzetnika, čvrstog pregovarača s nevjerojatnim vezama u policiji, sudstvu, medijima i politici koji je od Dinama napravio desetorostrukog prvaka države te se općenito smatra najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa.

''Njegovi neprijatelji pak govore o agresivnom i prostačkom nasilniku koji je opsjednut osobnom zaradom. Suđenje će, kada god ono bude, biti eksplozivno'', zaključuje autor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider