Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u grupi s hrvatskom?

Kosovo primljeno u UEFA-u: Suze u Budimpešti, bijes u Beogradu!

UEFA je proglasila Kosovo svojom 55. članicom!

Na kongresu UEFA-e u Budimpešti, Kosovo je primljeno u krovnu europsku nogometnu organizaciju kao njena 55. članica. Glasovanje je bilo tijesno, 28 glasova za naspram njih 24 protiv primanja Kosova, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine. Dva glasa su proglašena nevažećim.

Velika je to vijest za Kosovo, ali i razočaravajuća za Srbiju koja je bijesna na takvu odluku Uefe. Ova odluka znači da reprezentacija Kosova može igrati međunarodne utakmice protiv drugih reprezentacija i sudjelovati u europskim natjecanjima, kao što mogu i klubovi.

Kosovo je dosad igralo neslužbene prijateljske utakmice protiv reprezentacija poput Turske, Senegala i Haitija, ali sada se otvaraju mogućnosti o službenim prijateljskim utakmicama i natjecanjima pod okriljem Uefe.

Srpski mediji ogorčeni su odlukom Uefe. Kurir tako donosi naslov: 'Skandal u Budimpešti: UEFA primila tzv. Kosovo mimo svojeg statuta', dok Blic na naslovnici ima: 'Bruka: Kosovo primljeno u Uefu nevjerojatnim kršenjem statuta'.

Mnoge zvijezde porijeklom s Kosova

Očekuje se kako će na Kongresu FIFA-e, koji se 13. ovog mjeseca održava u Ciudad de Mexicu, Kosovo biti primljeno i u svjetsku krovnu nogometnu organizaciju. To čak otvara mogućnost da FIFA Kosovo naknadno ubaci u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Zanimljivo, mogu upasti jedino u grupu s Hrvatskom ili BiH koje su u skupini sa po pet reprezentacija.

Vidjet ćemo koliko će godina trebati Kosovarima da privuku igrače porijeklom s Kosova da zaigraju za njihovu reprezentaciju. Posljednjih su godina većinom igrali za Albaniju ili Švicarsku, no u budućnosti bi se to moglo promijeniti. U prilog im ide što bi UEFA i FIFA u ovom slučaju dopustili igračima koji su igrali za druge reprezentacije prelazak u nacionalnu momčad nove članice.

Probleme bi mogle imati spomenute reprezentacije Švicarske i Albanije, naročito one mlade u kojima je lakše promijeniti 'stranu'. Zanimljivo, glavna navijačka skupina Albanije bojkotirala je nedavnu prijateljsku utakmicu između Kosova i Albanije te su poručili kako bi svim Albancima njihova reprezentacija morala biti prvi izbor.

S Kosova dolazi i aktualni kapetan Albanije Lorik Cana, a tamo su rođene i velike švicarske zvijezde poput Xherdana Shaqirija i Valona Behramija, a od tamo je porijeklom i nova velika zvijezda Granit Xhaka iz Borussije (M).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider