Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potres u Maksimiru

Prvi korak prema izbacivanju: UEFA kaznila Dinamo s 200 tisuća eura!

Krovna europska nogometna organizacija na listu klubova čije financijsko poslovanje posebno prati dodala je i Dinamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Financijsko stanje Dinama daleko je od sjajnog i briljantnog kako se često može čuti iz Maksimirske 128. Potvrda toga stigla je ovog petka iz Nyona - Dinamo je zbog kršenja financijskog fair-playja kažnjen s 200.000 eura, a za iduću sezonu umjesto 25-orice može registrirati 23 igrača. Modri su se nagodili s UEFA-om kao i kazahstanska Astana te turski klubovi Fenerbahče i Trabzonspor.

Nadalje, UEFA će idućih godinu dana pratiti poslovanje Dinama zbog toga jer Modri u protekle tri godine imaju akumulirani minus od 6.9 milijuna eura (više od 51 milijun kuna)! S obzirom da to prelazi maksimalno dozvoljeni iznos akumuliranog minusa (5 milijuna eura), UEFA je nad aktualnim hrvatskim prvakom pokrenula monitoring - detaljan nadzor poslovanja.

Dobili licencu na osnovu potpisanog obećanja da će srezati minus

Dinamo i UEFA su potpisali sporazum u vezi financijskog fair-playja zahvaljujući kojem su Modri dobili licencu za europska natjecanja u sezoni 2016./2017. te su se ujedno obvezali minus staviti u granice dozvoljenog.

Otkrio je to financijski direktor Dinama Matej Škegro.

"UEFA je napravila detaljan uvid u poslovanje Dinama gdje je kao olakšavajuću okolnost navela da je Dinamo izvršio sve obaveze prema igračima, trenerima, stranim klubovima i agentima. Klub je predao detaljan plan poslovanja za 2016. u kojoj je planirano da se navedeni minus stavi u granice financijskog fair playja. Na osnovu tog plana odobrena nam je licenca za europska natjecanja u sezoni 2016./2017."

Glavni direktor kluba iz Maksimira Tomislav Svetina pojasnio je zašto se nagomilao toliki minus.

"Zbog realiziranih transfera Pinta i Brekala kao i posebnog računovodstvenog tretmana Brozovića i Čopa gdje se veći dio transfera knjiži u 2016. kao i ugovorenih bonusa kod Halilovića i Šimunovića mi sigurno nećemo imati nikakvih problema zadovoljiti kriterije financijskog fair playja. Što se tiče minusa, on je napravljen radi zadržavanja okosnice momčadi i ne prodavanja igrača što smo si mogli priuštiti jer je Dinamo imao dobit iz prenesenih razdoblja s kojim je pokrivao dospjele obveze, a sve, naravno, s ciljem ostvarivanja što boljih rezultata."

Sada je jasno: Dinamo financijski stoji loše i ovog ljeta će morati prodavati

Što sve to znači za sadašnjost i budućnost kluba? Kao prvo, sada je jasno da Dinamo financijski loše stoji te da priče o "jednoj od najuspješnijih hrvatskih tvrtki", u kojima je prednjačio trenutni savjetnik kluba Zdravko Mamić, ne drže vodu.

Drugo, Dinamo je 2015. godinu, unatoč ulasku u skupine Lige prvaka (i pobjedi nad Arsenalom) završio s minusom od 49 milijuna kuna, zaradivši 247.414.533, a potrošivši 296.597.113 kuna.

Treće, posve je izvjesno da će na ljeto Modri morati realizirati ili jedan prilično unosni ili više transfera kako bi zadovoljio kriterije financijskog fair-playja na kojeg je UEFA posebno osjetljiva. S tim ne bi trebali imati problema - u izlogu će prvi biti Marko Pjaca kojeg će izbornik Ante Čačić staviti u prvih 11 hrvatske reprezentacije na Euru. Osim Pjace, na lijepi iznos bi Modri mogli računati i od eventualne prodaje Ante Ćorića, Marka Roga, a možda i kapetana Domagoja Antolića, posebno ako ga Čačić uvrsti među 23 putnika za Francusku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider