Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poznati detalji

Dobra vijest za sve hrvatske klubove: Nitko neće imati maraton do skupina u Europi

Krovna europska nogometna organizacija potvrdila je ono što smo znali još od proljeća, ali je usput i otkrila neke nove pojedinosti.

UEFA (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još otkako je proljetos Hrvatska na ljestvici nacionalnih koeficijenata UEFA-e preskočila Dansku i domogla se 15. mjesta, bilo je jasno da ćemo u ljeto 2020. godine imati čak pet klubova u europskim natjecanjima - dva u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u kvalifikacijama za Europsku ligu.

U prijevodu, s obzirom da u HNL-u nastupa 10 klubova, doslovno će polovica klubova ići u europska natjecanja, što samim time dodatno daje na neizvjesnosti i uzbudljivosti u aktualnoj sezoni.

Službena potvrda, koja je zapravo samo iščekivana formalnost, stigla je iz sjedišta UEFA-e, a poznate su i startne pozicije s kojih će hrvatski predstavnici krenuti, kao i termini odigravanja njihovih prvih susreta.

I prvak i drugoplasirani će se u kvalifikacije Lige prvaka uključiti u drugom pretkolu, prvak u dijelu ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u tzv. ligaškom dijelu, u kojem će još krenuti i klubovi koji završe na drugoj poziciji u Austriji, Češkoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Turskoj.

Prve utakmice drugog pretkola Lige prvaka će se igrati 21. i 22. srpnja 2020. dok su uzvrati na programu 28. i 29. srpnja.

Klubovi prve lige (GOL.hr) HNL: Raspored i satnica svih utakmica do kraja sezone divider

Kad su u pitanju kvalifikacije Europske lige, tu ćemo imati tri kluba. Jedno mjesto je rezervirano za osvajača Kupa, a dva za klubove koji će završiti treći i četvrti na ljestvici HNL-a, ali ako Kup osvoji netko tko će završiti među prva četiri u prvenstvu, onda će i petoplasirani sastav HNL-a ići u Europu.

Od ta tri kluba onaj koji osvoji Kup krenut će euro-sezonu u trećem pretkolu Europske lige, a preostala dva u drugom pretkolu, što znači da nitko neće morati startati iz prvog pretkola, kao što je bila uobičajena praksa dosad.

Prve utakmice drugog pretkola igraju se 23. srpnja, a uzvrati su 30. srpnja.

Što se trećeg pretkola tiče, prva je na rasporedu 6. kolovoza, dok je uzvrat 13. kolovoza.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider