Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

U Torinu otkrivena sudbonosna odluka za hrvatski nogomet: Budućnost Dinama u rukama Hajduka

Utakmica Dinama u Torinu protiv Juventusa naznačuje da bi uskoro moglo doći do značajne promijene odnosa snaga u hrvatskom nogometu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je zaključio nastup u Ligi prvaka u Torinu otprilike kako se i očekivalo. Juventus je s pola gasa lako došao do pobjede (2:0), Modri nisu imali ni gram šanse, iako se može reći da su odigrali nešto bolje nego u nekim prethodnim utakmicama. 

Rezime cijelog natjecanja za Dinamo je još puno porazniji. I prije natjecanja moglo se predvidjeti da će hrvatski prvak završiti na zadnjem mjestu u skupini, ali ipak se očekivao ako ne poneki bod, onda barem pokoji postignuti pogodak. Nije se dogodilo. Ali, što očekivati od kluba koji prodaje najbolje igrače uoči početka natjecanja za koje se svi ostali sudionici maksimalno pojačavaju!?

Torino pokazuje u kojem smjeru kreću Modri

Sve što bi se još moglo napisati na tu temu već smo nekoliko puta napisali i nema se smisla ponavljati. To je već topla voda, dobra poznata priča koju znaju i vrapci na glavi. O školovanju i skupljanju iskustva mladih igrača također su napisani romani, to su toliko izlizane priče i opravdanja da ih nećemo ponovo prežvakavati. 

Možda je uputnije da se okrenemo promišljanju što bi se moglo dogoditi u zimskom prijelaznom roku i proljetnom dijelu sezone. Utakmica u Torinu možda pokazuje u kojem smjeru će krenuti Modri. Prema kompoziciji momčadi Modrih može se zaključiti kako na Maksimiru pripremaju dosta nagao zaokret u politici kluba.

Ivajlo Petev na travnjak Juventusova stadiona poslao je momčad nakrcanu mlađahnim igračima, praktički dojučerašnjim juniorima, što bi moglo značiti da će se Dinamo na zimu pokušati riješiti nekih inozemnih igrača i u nastavku sezone orijentirati se na mahom domaće mlade snage. Ta strateška odluka teško da je izašla iz glave bugarskog trenera, prije će biti da Petev samo provodi u djelo ideje vodstva kluba.

Orijentacija na mlade igrače

Ako je tomu tako, onda se može očekivati da Dinamo na zimu neće dovoditi previše novih igrača, možda tek jednog ili dva, jer cijela priča orijentiranja na mlade igrače ne bi imala smisla. Pomlađivanje momčadi i forsiranje domaćih igrača oprobani je recept za pridobivanje simpatija navijača i cjelokupne domaće sportske javnosti, no pitanje je može li se Dinamo s takvom momčadi upustiti u ravnopravnu borbu s Rijekom za titulu prvaka? 

Možda bi i mogao ako bi ta dva nova igrača bili istinska pojačanja, a ne tek neprovjerene pridošlice. Recimo, ova mlada momčad s Eduardom u napadu i možda još jednim visokokvalitetnim igračem u veznom redu izgledala bi dosta drugačije. 

U slučaju da se Dinamo riješi pokojeg stranca i ne dovede istinska pojačanja te se s ovom mlađahnom momčadi odluči za utrku s Rijekom, to bi praktički značilo da su se na Maksimiru oprostili od obrane naslova.

Na Poljudu pada odluka o prvaku i promijeni odnosa snaga u hrvatskom nogometu

Teško je reći za koju će se opciju odlučiti Dinamova uprava. Puno toga će ovisiti o tome kako će Modri proći na Poljudu. Ako Rijeka ode na zimsku stanku s osam ili devet bodova prednosti, lako je moguće da na Maksimiru zaključe kako nemaju odveć velike šanse osvojiti titulu te da je stoga previše riskantno ulaziti u ozbiljnije investicije, jer tko jamči da će se isplatiti?

To bi značilo da Dinamov zimski mercato i bliska budućnost kluba zapravo ovisi o ishodu derbija s Hajdukom i rezultatima Rijeke u posljednja dva kola jesenskog dijela sezone. Ako Hajduk pobijedi Dinamo na Poljudu, mogla bi pasti ne samo odluka o prvaku nego bi iz tog poraza mogla proizaći i promjena odnosa snaga u hrvatskom nogometu. Jer, sasvim je jasno da Dinamo neće moći nastaviti poslovati u istom tonu kao prethodnih godina bez mogućnosti potencijalnog plasmana u Ligu prvaka i posljedične višemilijunske izravne i neizravne zarade. Kada još tomu dodamo gomilu razno-raznih problema koji opterećuju maksimirski klub, logičan je zaključak da više ništa ne bi bilo isto kao prije. Dakle, jedna utakmica mogla bi puno toga promijeniti. Ulog je, čini se, ogroman.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider