Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

U Splitu opravdano ljutiti: Zašto HNS uopće šalje Marića da sudi derbi!?

Derbi bez golova, ali s puno šansi, lijepih poteza, obrana vratara te nažalost kontroverznih sudačkih odluka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bruno Marić po tko zna koji put našao se u središtu zbivanja. O njegovom suđenju zasigurno će se najviše polemizirati tijekom sljedećih nekoliko dana.

'Ovo je sramota za hrvatski nogomet, očito je Marić došao s namjerom…'

Sramotnog Marića na Poljudu spašavali zaštitari i policija, umalo izbili neredi

Bruno Marić upropastio derbi bez golova: Hajduk oštećen, Dinamo promašio penal u nadoknadi

Malo je sudaca koji su tijekom svoje karijere izazvali toliko protesta i negodovanja u Splitu i Dalmaciji. I ovaj put je s Poljuda ispraćen koncertom zvižduka. Ne znamo kako je izašao sa stadiona, ali ne bismo se iznenadili da su mu bila potrebna oklopna kola ili možda čak helikopter. Gotovo je sigurno da je morala uredovati specijalna policija.

Odluke razjarile navijače i igrače Hajduka

Dvije Marićeve odluke razjarile su publiku i igrače Hajduka. Prva se dogodila pred kraj prvog poluvremena, kada je Filip Benković smirio loptu rukom u svojem šesnaestercu, pred očima suca iza gola, a Marić je samo odmahnuo rukom i pokazao da se igra dalje. Druga sudačka krucijalna pogreška zbila se u posljednjoj minuti utakmice. Marić je dosudio jedanaesterac za Dinamo, iako je prekršaj nad Soudanijem bio izvan šesnaesterca, dok je u nastavku akcije Milović čisto izbio loptu ispred Alžirca.

Nakon svega viđenog, možda je i najpravednije da je Henriquez promašio taj penal i da je ostalo 0:0. Jer, da je Dinamo na kraju pobijedio, ne znamo što bi se dogodilo na Poljudu. Marić je, može se to slobodno reći, svojim suđenjem upropastio jedan doista lijep derbi, utakmicu u kojoj se dobro igralo, lijepo za oko, napadački, bez kalkulacija i mnogobrojnih prekršaja, kako je to često znalo biti u prošlosti. Šteta, ovakav derbi zaslužio je boljeg suca.

Zašto ga uopće šalju da sudi derbije?

I suci su ljudi, i oni mogu pogriješiti, ali nije jasno zbog čega HNS uporno dodjeljuje ovakve utakmice Mariću, kada se zna kakva ga aureola prati i koliko je „omiljen“ u Splitu i Dalmaciji? I ne samo tamo. Imali bi ponešto reći i u Slavoniji. Marić sudi pod ogromnim pritiskom i onda je sasvim logično da mu se događaju ovakve pogreške. Zar nije bolje ili barem logičnije dodijeliti najveću utakmicu hrvatskog nogometa nekom sucu kojeg ne prate tolike kontroverze? Ovako, ostaju sumnje i nagađanja koje poput udava dave hrvatski nogomet.

Kako god, Dinamo je nastavio nisku nepobjedivosti, no Hajduk se može pohvaliti da je bio bolji takmac i da je po šansama trebao pobijediti. Nakon sjajne partije protiv Arsenala i doista čudesne pobjede, „modri“ su se očito ispuhali. To se dobro moglo vidjeti u drugom dijelu, kada je Hajduk trkom nadjačao „modre“ i stvarao šansu za šansom. Sve govori podatak da je Dinamov vratar Eduardo bio najbolji igrač utakmice. Portugalac je bio u velikoj formi, no, ruku na srce nisu ni „bijeli“ bili osobito spretni u matnim situacijama. Hajdukova najveća boljka je realizacija. S tim segmentom igre velikih problema ima i Dinamo.

Hajduk je partijom na Poljudu pokazao da se može nositi s Dinamom, koji će u narednim tjednima biti zaokupljen s Ligom prvaka, što bi „bijeli“ možda mogli iskoristiti u nastavku prvenstva. Još je rano prognozirati, ali možda nas čeka vrlo uzbudljiva sezona.

Treba li Bruno Marić prestati suditi Hajduku?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider