Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Padaju maske

Ronaldo će saznati brutalnu istinu i sigurno će "poludjeti": Evo gdje može iz Reala!

Koliko je realno da Ronaldo naljeto napusti Real Madrid i prijeđe u Manchester United, PSG ili neki treći europski klub?

Galerija Cristiano Ronaldo i Messi (Foto: AFP) Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +7 Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP)

Cristiano Ronaldo osjeća se prevarenim i planira povratak u Manchester United. Iako se ista priča ponavlja svake godine u podjednakim razmacima koji se poklapaju s Ronaldovim zahtjevima za povišicu, informacija madridskog Asa pokrenula je lavinu.

Reciklaža reciklaže, ali engleski mediji jedva su je dočekali, jer vječna sapunica još uvijek se solidno prodaje, Ronaldo je još uvijek magnet za publiku. Međutim, koliko je realno da Ronaldo napusti Real Madrid i prijeđe u Manchester United? Možda se na prvu čini realnim, ali na drugu, kada se malo trezvenije sagledaju stvari, ne izgleda baš previše izgledno.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Naime, Ronaldo želi napustiti Real jer mu je Florentino Perez nakon finala Lige prvaka u Cardiffu navodno obećao novo astronomsko povećanje plaće, iako je samo nekoliko mjeseci prije toga produljio ugovor i dobio golemu povišicu. No, u međuvremenu je Neymar prešao u PSG i dobio veću plaću od Ronalda, a Lionel Messi potpisao je novi ugovor s Barcelonom koji mu jamči rekordnu godišnju zaradu, kada se zbroji plaća i bonusi, u neto iznosu između 40 i 50 milijuna eura.

Ronaldo se osjeća prevarenim

A računa se da „siroti“ Ronaldo u Realu nema više od 25 do maksimalno 30 milijuna eura. I to je, naravno, problem. Je li Perez doista obećao Ronaldu ponovno povećati plaću, teško je reći. To znaju samo Perez i Ronaldo. Lako moguće da je Perez to izustio u jeku euforije osvajanja dvostruke krune i obrane Lige prvaka, ali teško da mu je obećao izjednačiti ga s Messijem.

Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

To je potpuno drugi par cipela. Razlog je vrlo jednostavan: ako bi Ronaldo dobio 50 milijuna eura, to bi Real stajalo u bruto iznosu oko 100 milijuna godišnje. Iznos od kojeg boli glava, a Ronaldo se približava 33. godini života i forma mu nije baš u uzlaznoj putanji.

Dakle, posve je logično zaključiti da se Perezu grči lice pri pomisli da bi Ronaldo u naredne četiri godine, ako bi potpisali novi četverogodišnji ugovor, morao isplatiti 400 milijuna eura u bruto iznosu, s lakom mogućnošću, što pokazuje povijest njihova odnosa, da već krajem godine traži novo povećanje plaće.

Je li Ronaldo ravan Messiju?

Iz navedenih razloga mnogi su mišljenja da bi takav ugovor s Ronaldom bio samoubojstvo s predumišljajem. Osim što je stariji od Messija dvije godine i četiri mjeseca, surova je realnost da Ronaldo ipak nije Messi u nogometnom smislu, koliko god se on pokušavao staviti u istu ravan s argentinskim velemajstorom.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I tu je ključ problema. Ronaldo očito misli da je ravan Messiju, pa i bolji od njega, a u Madridu mu svih ovih godina daju za pravo da tako misli. Pa kad je tako, zacijelo razmišlja Ronaldo, onda neka ga u smislu plaće barem izjednače s Messijem, ako već ne može imati više. Iz Ronaldova kuta gledanja to je sasvim logično.

Međutim, problem je u tome što Perez i Realova PR mašinerija, čini se, nisu baš sasvim iskreni kada na sav glas bubnjaju da je Ronaldo ravan Messiju ili čak bolji od njega, kako su to često znali isticati u Madridu. Uostalom, tko kaže da je Barca povukla pravi potez kada je dala Messiju to što je tražio?

Lionel Messi, Ivan Rakitić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Lionel Messi, Ivan Rakitić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tek će vrijeme pokazati. Ronaldo je očito shvatio što Perez zapravo misli, jer da iskreno misli da je Ronaldo bolji od Messija, onda problem ne bi ni postojao, promptno bi mu povećali plaću i izjednačio bi ga s Argentincem. Zato i ne čudi što Ronaldo misli kako je prevaren. Maske će uskoro pasti. U sljedećih nekoliko mjeseci obje strane morat će otvoriti karte i suočiti se sa surovom istinom.

Suočavanje sa surovom stvarnošću

Perez će morati u lice reći Ronaldu da ne može imati ugovor kao Messi, a ovaj će to morati prihvatiti ili tražiti novu destinaciju. Ako Real ne može ili ne želi dati Ronaldu onoliko koliko traži, postavlja se pitanje tko može ili želi? Uz plaću koju traži njegov budući klub, morao bi Realu isplatiti i pozamašnu odštetu koja bi se vjerojatno kretala oko stotinu milijuna eura. To bi bio dodatni trošak uz navedenu astronomsku plaću u višegodišnjem ugovoru.

Cristiano Ronaldo slavi sa suigračima (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo slavi sa suigračima (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Možda griješimo, ali u ovom trenutku ne čini se posve izglednim da bi na to pristao niti jedan europski klub, pa ni Manchester United. Jer, gdje je tu njihova računica? Isplati li se za igrača koji ima 33 i pol godine, koliko će Ronaldo imati naljeto, isplatiti tolike novce? Nije nemoguće, ali je jako teško. Jednako tako ne izgleda posve realnim ni razmjena s PSG-om: Neymar u Real, Ronaldo u PSG.

Gdje Ronaldo može dobiti to što traži?

Ni to nije nemoguće, ali postavlja se pitanje pod kojim bi uvjetom PSG dao Neymara za Ronalda? „Šeici“ jesu besramno bogati, ali teško da vole gubiti milijune. Osim toga, tu je i financijski fair-play koji su transferima Neymara i Mbappea već dobrano doveli u pitanje i tko zna kako bi reagirala UEFA.

Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dakle, iz svega proizlazi da Ronaldo mora smanjiti apetite ili potražiti tržište koje mu je spremno dati koliko traži. U ovom trenutku čini se najrealnijim da jedino u Kini može dobiti tih pedesetak milijuna eura neto godišnje.

Ako bismo morali prognozirati, najrealnijim izgleda da će Ronaldo ostati u Realu barem još jednu sezonu. Perez će mu vjerojatno dati povišicu, ali ne toliku koliku traži, a Ronaldo će, doduše nevoljko, vjerojatno pristati. U Kinu uvijek stigne otići.

 



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider