Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hoćemo toga još

Tri sezone iz bajke hrvatskog nogometa: Dinamo poput Hajduka i Varteksa

Nogometaši zagrebačkog Dinama uspjeli su dočekati Božić u Europi po prvi put od hrvatske samostalnosti.

Slavlje na Varteks - Heerenveen (Screenshot: YouTube)

Aktualna sezona, 2018./2019., treća je od samostalnosti Republike Hrvatske u kojoj je jedan naš klupski predstavnik uspio prezimiti u nekom europskom natjecanju.

Nogometaši Dinama dva kola prije kraja osigurali su prolazak skupine u društvu Fenerbahčea, Anderlechta i Spartak Trnave te će zaigrati u šesnaestini finala Europske lige, u dvobojima koji su na rasporedu 14. i 21. veljače 2019. godine.

Prije ovosezonskog Dinamova marša pod vodstvom Nenada Bjelice, samo su dvaput hrvatski klubovi svoju eurosezonu uspjeli produžiti preko Božića sve do veljače odnosno ožujka nadolazeće godine.

Hajduk - Ajax, četvrtfinale Lige prvaka 1995. (Screenshot: YouTube) Hajduk - Ajax, četvrtfinale Lige prvaka 1995. (Screenshot: YouTube)

Hajduk u četvrtfinalu Lige prvaka...

Prvi put je to pošlo za nogom Hajduku u sezoni 1994./1995., kada su prošli skupinu Lige prvaka i izborili četvrtfinale u kojem su ispali od one slavne generacije Ajaxa.

Splićani su (s Asanovićem, Rapaićem i današnjim trenerom Vulićem u momčadi) u skupini završili na drugom mjestu, iza Benfice, a ispred tada izuzetno moćne Steaue i Anderlechta, izborivši plasman među osam najboljih u Europi. Dalje od toga se, preko Seedorfa, Davidsa i društva, jednostavno nije moglo. Na Poljudu je bilo 0:0, a u amsterdamskom uzvratu 3:0 za nizozemskog velikana.

U sezoni 1998./1999. i Dinamo (Croatia) je završio na drugom mjestu u skupini Lige prvaka, ali je format najelitnijeg klupskog natjecanja tada bio takav da je u četvrtfinale išlo šest pobjednika skupina plus dva najbolja među drugoplasiranima (tako su se dalje plasirali Real Madrid i Manchester United, a izvisili su Galatasaray, Benfica, Lens i Dinamo).

Može li Dinamo do novog povijesnog uspjeha na proljeće?

Ukupno glasova:

...a Varteks u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova

Međutim, iste te sezone u Kupu pobjednika kupova najljepše stranice klupske povijesti ispisali su nogometaši varaždinskog Varteksa, plasiravši se u četvrtfinale tog natjecanja i ostavši sve do ove sezone posljednji hrvatski klub koji je prezimio u Europi.

Slavlje na Varteks - Heerenveen (Screenshot: YouTube) Slavlje na Varteks - Heerenveen (Screenshot: YouTube)

Varaždinci kao finalisti Hrvatskog nogometnog kupa iz 1998. nisu morali igrati pretkolo, a u prvom su kolu s dvije minimalne pobjede po 1:0 eliminirali slovenski Rudar Velenje. U drugom kolu ždrijeb ih je spojio s nizozemskim Heerenveenom od kojeg su izgubili 2:1 u prvoj utakmici u gostima, primivši pogodak u 89. minuti utakmice.

Uzvrat na varaždinskom stadionu donio je neviđenu dramu. Rano su Nizozemci poveli, ali u nastavku Varteks radi preokret i utakmica odlazi u produžetke. Tamo Varteks u 99. dolazi do 3:1, ali u 114. prima gol za 3:2 koji je u tom trenutku vodio Heerenveen dalje. A onda je u 117. Miljenko Mumlek postigao svoj drugi gol za konačnih 4:2, delirij na stadionu i povijesni uspjeh Varteksa, kluba koji je u međuvremenu prestao postojati.

Ex-Yu: Dinamov trofej i Hajdukovih šest prezimljavanja

Za vrijeme Jugoslavije hrvatski klubovi također su znali dočekati drugi dio europske sezone u natjecanju. Dinamo je otišao do kraja u Kupu velesajamskih gradova 1967. godine, Rijeka je u sezoni 1979./1980. dogurala do četvrtfinala Kupa Uefa, a Hajduk je u razmaku od 1973. do 1986. čak šest puta prezimio, igravši četiri puta četvrtfinale i dvaput polufinale.

EURO-PROLJEĆA HRVATSKIH KLUBOVA U POSLJEDNJIH 50 GODINA

HAJDUK (7)

1995 - četvrtfinale Lige prvaka (Ajax)

1986 - četvrtfinale Kupa UEFA (Waregem)

1984 - polufinale Kupa UEFA (Tottenham)

1980 - četvrtfinale Kupa prvaka (HSV)

1978 - četvrtfinale Kupa kupova (Austria Beč)

1976 - četvrtfinale Kupa prvaka (PSV Eindhoven)

1973 - polufinale Kupa kupova (Leeds United)

VARTEKS (1)

1999 - četvrtfinale Kupa kupova (Mallorca)

RIJEKA (1)

1980 - četvrtfinale Kupa kupova (Juventus)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider