Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Represivne i preventivne akcije

Policija nastavlja s istraživanjem nereda na derbiju

Ravnateljstvo policije nastavlja s provođenjem niza preventivnih i represivnih aktivnosti s ciljem sankcioniranja počinitelja nereda na i nakon utakmice Hajduka i Rijeke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ravnateljstvo policije u suradnji s nadležnim policijskim upravama na području cijele Republike Hrvatske nastavlja s provođenjem niza preventivnih i represivnih aktivnosti koje su policiji na raspolaganju sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, ali i temeljem Prekršajnog i Kaznenog zakona, a sve u cilju sankcioniranja počinitelja nereda vezanih uz sportska natjecanja, objavilo je na svojim stranicama Ministarstvo unutarnjih poslova.

Između ostalih aktivnosti izdvajaju kriminalistička istraživanja povodom protupravnih ponašanja tijekom i nakon nogometne utakmice između HNK Hajduk - HNK Rijeka.

Vezano uz događaj kod Senja (Bunica)

Policijski su službenici zaustavili teretno vozilo te kriminalističkim istraživanjem obuhvatili više osoba kako bi potvrdili sumnju da su sudjelovali u fizičkom napadu, odnosno obračunu s pripadnicima druge navijačke skupine. Tijekom očevida, na mjestu na kojem se sumnja da se obračun dogodio, pronađeno je više predmeta pogodnih za teško ozljeđivanje osoba kao i nanošenje štete na objektima. Iz priloženih fotografija vidljivo je kako se radi o improviziranim metalnim palicama, ostacima pirotehničkih sredstava, odnosno bengalkama, staklenim bocama te komadima odjeće pogodne za maskiranje. Kako bi se osigurali dokazi više je osoba DKT obrađeno te se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja sumnje u kazneno djelo iz članka 324. KZ-a Izazivanje nereda.

Također je za napomenuti da PU ličko-senjska u cilju utvrđivanja svih detalja u navedenom slučaju surađuje s PU splitsko-dalmatinskom, kao i PU šibensko-kninskom, a vezano za mjere i radnje koje je potrebne poduzeti na njihovom području.

Tijekom jučerašnjeg dana pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske uz kaznenu su prijavu za kazneno djelo Izazivanje nereda predana trojica šibenčana, jedan 26-godišnjak te dvojica 20-godišnjaka.
Također, PU ličko-senjska danas provodi nastavak kriminalističkog istraživanja nad još trojicom navijača za koje se sumnja da su sudjelovali u napadu na kombi vozilo u mjestu Bunica.

Pronađene palice, letve i baklje

Tijekom večeri 14. ožujka na A1, odmorište Nadin, policijski službenici Interventne jedinice policije zaustavili su dva kombi vozila (karlovačkih i vinkovačkih registracijskih oznaka) i dva osobna automobila (našičkih i zagrebačkih registracijskih oznaka) koja se na području PU šibensko-kninske, unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima policije, nisu zaustavili već su nastavili vožnju u pravcu Zagreba. Tom prilikom vozač kombi vozila vinkovačkih registracijskih oznaka pokušao je s ceste izgurati službeno vozilo policije. Radi se o 28-godišnjaku nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prisile prema službenoj osobi.

Tom prilikom policijski su službenici, zbog uspostave nadzora nad većom skupinom osoba uporabili sredstva prisile. Radi o 34 hrvatska državljana starosti od 17 do 27 godina (dvojica maloljetnika). I ovom prilikom su u vozilima pronađena sredstva pogodna za napad i teško ozljeđivanje osoba, a više predmeta pronađene je odbačeno oko vozila. Posebno napominjemo kako su u ovom slučaju pronađene dvije improvizirane zapaljive naprave načinjene od boce zapaljive tekućine koje je pričvršćeno pirotehničko sredstvo topovski udar (radi se o iznimno opasnom improviziranom sredstvu čija razorna snaga može biti pogubna po život i tijelo napadnute osobe). Posebno zabrinjava činjenica da je jedno ovako improvizirano ubojito sredstvo pronađeno kod osumnjičenog maloljetnika.

Pored navedenog pronađene su teleskopske palice, drvene letve, baklje i drugo.

Protiv spomenutih osoba bit će podneseni optužni prijedlozi prema Zakonu o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima uz izdavanje naredbe o izricanju mjere opreza zabrane približavanja stadionima.
Policijska uprava splitsko-dalmatinska danas je dovršila kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, dva 24-godišnjaka, 28-godišnjakom i 30-godišnjakom, a vezano uz događaje od 11. ožujka na Poljudu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje sumnje da su pomoću megafona predvodili navijanje i poticali ostale članove navijačke skupine na uzvikivanje neprimjerenog sadržaja kojim se vrijeđa, te potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima određenih nacionalnih manjina čime su ostvarena obilježja kaznenog djela iz članka 325. Kaznenog zakona „Javno poticanje na nasilje i mržnju“. Protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava.

Postupanje prema 22-godišnjaku na Poljudu

Također, vezano uz napise u pojedinim medijima u kojima se iznose tvrdnje kako postupanje policijskih službenika tijekom privođenja 22-godišnjaka na Poljudu nije bilo zakonito, odnosno da su ga tom prilikom policijski službenici udarili „šakom u zatiljak“, MUP odbacuje takve navode.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider