Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pravi derbi, ali neki su pretjerali

Primitivizam, huliganizam i rasizam zasjenili dobar nogomet

Jadranski derbi ispunio je očekivanja, kako na terenu tako i na tribinama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završila su prva četiri kola nastavka nogometnog prvenstva prije kojih su mnogi bili mišljenja kako će biti odlučujuća u borbi za prvaka. Ako Rijeka izdrži tri teška gostovanja (Osijek, Inter, Hajduk) i upiše tri boda na svom terenu protiv Lokomotive, bit će u prednosti pred Dinamom u završnici.

Rijeka je izdržala sve do Poljuda gdje je na kraju izvukla bod, a vrlo je lako mogla biti poražena. No ostaje dojam kako su Riječani i dalje u dobroj poziciji u borbi s Modrima čemu svjedoče četiri boda prednosti i dobra igra Kekove momčadi.

Hajduk je pak nakon serije loših predstava napokon odigrao dobru utakmicu u situaciji kada su to njihovi navijači najviše i priželjkivali. Joan Carillo nadmudrio je Matjaža Keka baš kada su Riječani bili dosad najveći favoriti za osvajanje sva tri boda na Poljudu. Katalonski stručnjak bio je na udaru kritika zbog uistinu blijedih izdanja njegove momčadi, no u Jadranskom derbiju vidjeli smo vrlo dobar Hajduk koji je prvenstveno zaustavio do jučer odličnu Rijeku.

Nepotrebno se nakon utakmice toliko raspravljalo o penalu za goste jer on je uistinu postojao iako je Nižić nehotice rukom u padu zakačio po nogama Franka Andrijaševića. Nažalost, ni to nije bio trenutak koji je zasjenio nogomet, već onaj upad maskiranog huligana i njegovo višeminutno orgijanje na travnjaku Poljuda koje je osramotilo Hajduk kao klub.

Katastrofalna reakcija organa ''reda''

Redarska služba čiji se pripadnici boje prići jednom jedinom izgredniku i policija koje nigdje nema posebna su priča. Obje službe organa reda plaća Hajduk i obje su sramotno zakazale. Huligan nije s tribine upao s palicom ili šipkom nego je iz kante vatrogascima uzeo štipaljku za hvatanje pirotehničkih sredstava. Nitko ga nije ni pokušao spriječiti.

Policija se prije toga iskazala dobrom organizacijom dolaska oko tisuću riječkih navijača koji su stigli trajektom. Incidenata nije bilo, a onda kao da se sve vratilo na utakmici. Vulgarno i, nažalost, standardno vrijeđanje navijačkih skupina pretvorilo se u festival primitivizma i rasizma.

Navijačka prepucavanja da, ali ovo je previše

Poruka na ćirilici, paljenje srpske zastave i vrijeđanje Srba može možda biti zabavno u navijačkim krugovima, ali šira se javnost s razlogom zgraža viđenim od strane Torcide na Poljudu. Nikakva navijačka prepucavanja ne mogu proći pod ''dobru foru'' u ovakvim situacijama kada je važna utakmica pod povećalom cijele javnosti.

Jer, tada će oni kojima derbi i nogomet nisu bili na meniju te subote dobiti besplatnu municiju za paljbu po događanjima na jednoj nogometnoj utakmici. Dok većina navijača vodi borbu za pošteniji nogomet i odlazak za kriminal optužene vrhuške HNS-a, sada će se opet pričati o ovakvim potpuno nepotrebnim incidentima.

Po čemu ćete najviše pamtiti ovaj Jadranski derbi?

Ukupno glasova:

Hukanje Hamzi

Ni pripadnici Armade se baš nisu iskazali. Hukanje Hajdukovom strijelcu Hamzi i bacanje kore od banane, kako prenosi Dalmatinski portal, sramotan su čin i rasističko ponašanje za svaku osudu.

Huliganizam, primitivizam i rasizam nisu samo zasjenili gromoglasno navijanje Torcide i Armade te veliku podršku Hajduku i Rijeci, već su zasjenili i jednu pravu derbi utakmicu hrvatskog nogometa. I to je dio vrućeg derbija kakav je ovaj jadranski, reći će mnogi, ali jedno su žestoka izdanja navijačkih skupina koja da uključuju i bakljade (kako u Hrvatskoj tako i većini Europe, tko to ne zna ne prati baš nogomet), a drugo su neki nemili događaji sa subotnje utakmice na Poljudu.

Sreća je što maskirani huligan sa sjeverne tribine nije imao namjeru nikoga fizički napasti, već je i to bio tek dio huliganskog folklora, opasnog folklora koji će bi se drugi put mogao završiti scenama kakve su ovaj put izbjegnute.

A ako je ovo trebala biti neka poruka, u što zbilja sumnjamo, onda je napravljena na potpuno krivi način i u krivom trenutku, nedugo nakon što je Vlada RH preko državne tajnice Janice Kostelić ipak na neki način natjerala HNS da se napokon prestane izdizati iznad pravne države i počne provoditi Zakon o sportu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider