Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dobre ili loše strane

TAKTIČKA ANALIZA Sedloskog koštale greške, Cico ipak mora nešto uigrati

Nogometni analitičar Mladen Barbarić za GOL.hr analizira utakmicu Dinama i Vardara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon uspješnog dvoboja s Vardarom Dinamo će sljedeći tjedan dočekati treće pretkolo Lige prvaka i imenjaka iz glavnog grada Gruzije, Tbilisija. Do tada Pjaca će već naučiti kako na savršenom talijanskom naručiti lazanje, a Zlatku Kranjčaru ostaje da smisli kako poslati momčad na teren. Džoker "Baci loptu Marku" protiv nekadašnjeg sovjetskog velikana više neće biti upotrebljiv.

U odnosu na utakmicu protiv Lokomotive Kranjčar je za uzvrat protiv Vardara Antu Ćorića zamijenio Markom Rogom dok su Filip Benković i Borna Sosa napravili mjesta standardnim Leonardu Sigaliju i Alexandruu Matelu.

Rezultat iz prve utakmice i dva gola u gostima Kranjčaru su omogućila da uđe relativno oprezno u utakmicu bez potrebe za visokim presingom i opasnosti da u naganjanju protivničkih bekova ostavi rupe između obrane i veznog reda. Teoretski, to bi Dinamu trebalo omogućiti bolju kontrolu utakmice, no Goce Sedloski je imao posve oprečnu ideju.

Na gornjoj slici vidi se kako dobro funkcionira visoki presing Vardara. Matel nije ni primio loptu, a Asani mu već izlazi u blok i zatvara mogućnost dodavanja prema naprijed. Svi Dinamovi igrači su pokriveni i Rumunj ima dvije opcije. Ispucati loptu daleko izvan kadra prema Hodžiću i Soudaniju, ili, individualno pokušati proći Asanija riskirajući da izgubi loptu duboko u svojoj polovici.

Upravo je to namjera Goce Sedloskog koji je u prvih pola sata posve onemogućio Dinamovu igru prema naprijed postavivši visoki presing na igrača. S obzirom na to da se Hummelsa i Boatenga Dinamovi braniči mogu igrati samo u domaćem prvenstvu, i drugi dio plana Vardarovog trenera je uspješan. Naime, loša tehnika kod primanja lopte i nesnalaženje pri visokom presingu dolaze do izražaja u nekoliko navrata tijekom prvih pola sata utakmice. Sigali, Schindelfeld i Machado pod pritiskom redovito krivo dodaju ili uopće ne uspijevaju kontrolirati loptu iz čega Vardar u nekoliko navrata dolazi pred vrata Antonija Ježine. No, i gosti iz Skopja muče se s dodavanjima i brojne im prilike propadaju prije nego što i dođu u poziciju za udarac.

Lopte na Pjacu

Teško je reći da li je Zlatko Kranjčar zagalamio s klupe ili su igrači samoinicijativno promijenili ploču, no nakon otprilike pola sata igre Ježina prestaje s kratkim dodavanjima prema braničima. Namjera da strpljivo gradi napad iz svoje trećine terena Dinamu se pokazala opasnijom po vlastiti gol te su krenula duga ispucavanja prema napadačima.

Kako je Goce Sedloski uspješno prekinuo organizaciju Dinamove igre, ako je Kranjčar i uigravao nekakve akcije, na kraju se sve svodilo na prebacivanje lopte Pjaci koji je individualnom kvalitetom probijao lijevu stranu i posluživao svoje suigrače ili sam završavao akcije. Ponekad se činilo kao da je Dinamov ofenzivni plan doći do penala na Pjaci što je možda moglo i proći da je sudac bio nešto osjetljiviji u prvom poluvremenu.

Za razliku od Kranjčara, Sedloski je pak imao ideju kako doći do Dinamovog gola. Naime, Asani se s desnog krila često povlačio u sredinu dok je njegovo mjesto izvrsno preuzimao desni bek Hambartsumyan.

Na gornjoj slici vidimo jedno od brojnih ubacivanja armenijskog beka iza leđa užasno loše postavljene Dinamove obrane. Dok Asani odvlači Matela u sredinu Armenac mu se ubacuje iza leđa praćen tek pogledom Marka Pjace. Još lošije reagiraju Stojanovič i Sigali koji ne prate Schindelfelda ostavljajući Armenca u igri.

Uigrana izmjena mjesta igrača Vardara stalno su otvarala prostor desnom beku da probija Dinamovu obranu i samo je individualna (ne)kvaliteta ili strah da bi protiv ovakvog Dinama uistinu mogli nešto napraviti, Vardar udaljavala od pogotka.

Prvi gol na kraju je stigao nakon što se Machado nepotrebno povukao u liniju sa svojom obranom ostavivši Velkoskog samog na 30-ak metara od gola. Ukoliko netko pamti bombu Nianggolana za 1:0 Belgije protiv Walesa na Euru, ovo je identična greška s istom posljedicom.

Za razliku od prvog poluvremena koje je obilježio Vardarov visoki presing što Dinamu onemogućuje organizaciju igre, drugi dio domaći započinju puno agresivnije. Stojanovič i Matel od Cice su dobili zadatak da odlaze puno više za sobom povlačeći i Vardarova krila što je ostavilo nešto više prostora Machadu, Antoliću i Sigaliju.

Na slici iznad vidimo kako je pomicanje Stojanoviča u ofenzivniju ulogu za sobom povuklo i Kojaševića koji iza leđa ostavlja slobodni prostor i vrijeme za Dinamove igrače da organiziraju napad. Ako se Dinamo može pohvaliti nečim kada imaju loptu u nogama, onda je to inteligentna promjena mjesta. Soudani odvlači Glišića u sredinu ostavljajući prostor za Stojanoviča.

Uz ofenzivnije bekove Dinamo je u drugom dijelu krenuo s visokim presingom na goste i već nakon deset minuta. Duga lopta na loše postavljenu obranu zalutala je do Roga kojeg ruši Hambartsumyan za izjednačenje iz jedanaesterca. No, rezultat se u drugom dijelu mijenjao toliko brzo da su treneri obje momčadi uvijek bili korak iza događanja na terenu.

Samo nekoliko minuta kasnije visoki presing Vardara konačno se isplatio kada Rog na centru gubi loptu da bi nakon brze kontre Velkoski zabio i drugi gol za Vardar. Bez obzira na planove trenera, što se više bliži kraj događaji na terenu često prelaze u manje ili više kontrolirani kaos. Samo pet minuta kasnije, neoprezno podignuta ruka u 16-ercu i još jedan penal za Dinamo već su u 68. minuti posve osujetili bilo kakav plan Goce Sedloskog.

Jedinu suvislu odluku do kraja utakmice donosi Kranjčar kada nakon izjednačenja uvodi Benkovića umjesto Hodžića i zatvara ovaj dvoboj.

Sedloskog koštale dvije greške, Cico mora nešto uigrati

Goce Sedloski znao je da mu najveća opasnost prijeti od Dinamovog posjeda i organiziranih napada i cilj mu je bio ne dozvoliti Zagrepčanima da razviju igru. U tome je u potpunosti uspio, došao do vodstva i potom se skliznuo na neiskustvo i dvije užasne pogreške obrane koje su Dinamo, valjda europske prvake u broju odigranih pretkola Lige prvaka, vratile u život.

S druge strane, Dinamo je još jednom pokazao da se ne zna braniti dok prema naprijed nije razvio uigrane mehanizme za kontra napad. Odlaskom Pjace, Kranjčar će morati uigrati nešto ako opet ne misli biti kanta za napucavanje u LP.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider