Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bez popusta na Siciliji

Svaka čast mali, a veliki Palermo: Sačuvali obraz i izgubili 15 milijuna eura

U zadnjem kolu Serie A u svom najfinijem ruhu ukazao se fair-play.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glavnu pozornost ove nedjelje u Serie A "ukrao" je legendarni Francesco Totti, a otprilike u isto vrijeme kad je završavala velika ceremonija oproštaja Rominog kapetana, počinjale su preostale utakmice posljednjeg kola u kojima je najveći upitnik bio vezan u treći klub koji će ispasti u Serie B.

Otprije su svaku šansu izgubili Pescara i Palermo te je uoči zadnjih 90 minuta dilema bila: Empoli ili Crotone.

Empoli je imao 32 boda i gostovao kod Palermo, a Crotone 31 i u goste mu je dolazio Lazio. Računica je bila jasna - Empoli bi pobjedom na Siciliji ostao prvoligaš, a svaki drugi ishod s te utakmice pružao je Crotoneu mogućnost da pobjedom na svom terenu ostane u društvu najboljih.

Svi su pričali o namještaljci

Prije ove nedjelje cijela nogometna Italija brujala je o tome kako će Palermo pustiti/prodati utakmicu Empoliju, a u tom smjeru razmišljali su i bookmakeri jer se koeficijent na pobjedu gostiju kretao oko 1.60.

Osim "kuhinje" kojoj su Talijani znali biti skloni u posljednjim kolima, razlog za uvjerenost svih u takav rasplet ležao je i u - novcu.

Naime, tri kluba koja svake godine ispadnu iz Serie A dijele iznos od 60 milijuna eura, ali ne dobivaju svi po 20 milijuna već se taj iznos dijeli na temelju njihovih broja sezona u Serie A, osvojenih trofeja, broju gledatelja na utakmicama itd.

Budući da je Crotone tek ove sezone debitirao u Serie A, a Pescara je u cijeloj svojoj povijesti samo osam sezona provela u najvišem rangu, Palermu je, u slučaju da upravo ta dva kluba ispadnu zajedno s njim, trebalo pripasti čak 40 milijuna eura.

Palermo izgubio milijune i otežao si povratak u Serie A

Ali, suprotno svim očekivanjima, Palermo je odigrao pošteno i sačuvao čast - pobijedili su s 2:1 i poslali Empoli u Serie B, a sebi su izbili 15 milijuna eura jer Empoli ima bolji status nego Crotone, znatno više sezone u Serie A i prema novoj raspodjeli Empoli i Palermo će dobiti po 25 milijuna eura, a Pescara 10 milijuna.

Osim što je zbog poštenja ostao bez 15 milijuna eura, Palermo će imati i teži posao povratka natrag jer je taj novac završio kod Empolija koji će im iduće sezone biti veliki rival u Serie B, kako zbog ovakvog ishoda tako i zbog činjenice što će Empoli moći kupiti jako dobre igrače i biti veći konkurent no što bi to bio Crotone.

Za sve to oni nisu marili... Neke stvari su važnije od ikakvog novca.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider