Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izgubio podršku

Šukeru odbrojeni dani: Novi predsjednik HNS-a nazire se na obzoru!

Sve su glasnije spekulacije da Davor Šuker neće još dugo ostati na mjestu predsjednika HNS-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako je suditi prema kuloarskom pričama u nogometnim krugovima, Davor Šuker neće još dugo biti predsjednik HNS-a. I to neovisno o tome hoće li se Hrvatska plasirati na Svjetsko prvenstvo. Kako to obično biva u HNS-u i općenito hrvatskom političkom životu, prema našim informacijama, dasku mu sapunaju najbliži suradnici.

Čini se da je na višim razinama donijeta odluka da Šuker mora otići, i to što prije, to bolje. Izborna skupština HNS-a na rasporedu je iduće godine, vjerojatno u ožujku ili travnju, ali pitanje smjene moglo bi se povući već na sljedećoj redovitoj Skupštini koja bi se mogla održati 25. studenog. Bit će to po mnogočemu posebna Skupština.

Naime, HNS je morao uskladiti statut sa Zakonom o sportu, a Skupština koja je izabrala Šukera u tom sastavu zapravo više ne postoji. Stara Skupština imala je 49 članova, na način da je svaki županijski savez delegirao od dva do pet članova. Takav sustav očito je ocijenjen neadekvatnim, točnije lako podložan korupciji. Uskoro će se prvi put sastati nova skupština HNS-a. Imat će 10 članova više, a umjesto 49 županijskih delegata, sada ih je samo 21.

Lako je moguće da nova Skupština pokrene pitanje povjerenja predsjedniku Šukeru. Nije tajna da postoje i kandidati za novog predsjednika HNS-a. Proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić između redova je u razgovoru za talijanske medije najavio da bi se mogao kandidirati. Šimić ulazi u Skupštinu kao predstavnik Nogometnog sindikata i tako stječe pravo kandidature.

Kako god, čelnici HNS-a svjesni su da bi Šuker vrlo lako mogao izgubiti tlo pod nogama. Kako bi preduhitrili moguću kandidaturu progresivnih snaga koje nisu pod njihovom kontrolom, čini se da su odlučili u igru ubaciti svog „igrača“.

U nogometnim krugovima spekulira se da bi Šukera mogao zamijeniti Marijan Kustić, HDZ-ov saborski zastupnik i dosadašnji član Izvršnog odbora HNS-a, koji je funkciju u HNS-u stavio u mirovanje zbog odredbi Zakona o sportu, a koji se tiču preklapanja politički i sportskih funkcija odnosno sukoba interesa, te je sada u savjetodavnoj ulozi kao i nekolicina ostalih članova IO-a, mahom članova HDZ-a. HNS je u međuvremenu pokrenuo upravni spor na tu temu, no pitanje je kada će biti riješen.

Uglavnom, Kustić navodno ima snažnu podršku vrha HDZ-a koji podupire smjenu na vrhu nogometne organizacije. Ako je to točno, Šuker zacijelo neće još dugo. Nakon što je postao prvi član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza iz Ličko-senjske županije, Kustić je u ožujku ove godine na redovnoj Skupštini HNS-a promoviran za novog dopredsjednika Saveza, a kako stvari stoje uskoro bi mogao postati i novi predsjednik.

Hoće li promjena na vrhu, ako do nje uopće dođe, dovesti do dubinskih promjena u Savezu i općenito hrvatskom nogometu, ostavljamo vam da sami procijenite.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider