Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Premijer poslao poruku

Španjolski ministar potvrdio istragu nad Modrićem i Ronaldom

Španjolski ministar financija potvrdio istragu nad nogometašima Real Madrida, uključujući i Luku Modrića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski ministar financija Cristobal Montoro rekao je u srijedu u parlamentu kako se provodi istraga nad nogometašima koje je prokazao portal Football Leaks za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj, a među kojima je naveden i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

"Nema niti jednog imena, niti jednog kluba, koji može izbjeći istragu poreznih istražitelja", rekao je Montoro u parlamentu u Madridu odgovarajući na pitanje zastupnika stranke centra Građani, Juana Carlosa Giraute. On je pitao ministra da li porezni istražitelji pregledavaju informacije koje je Football Leaks distribuirao španjolskim dnevnim novinama El Mundo.

One su objavile dokumente porezne uprave u kojima se navodi kako je nad igračima Real Madrida - Lukom Modrićem, Cristianom Ronaldom, Pepeom i Fabiom Coentraom - otvorena istraga zbog sumnje da su otvarajući račune u inozemstvu izbjegavali plaćanje poreza od reklama i sponzorskih ugovora u Španjolskoj.

Španjolska porezna uprava je 18. siječnja otvorila istragu nad poreznim obveznikom Modrićem, navedeno je u dokumentu kojeg je objavio El Mundo. Hrvatski reprezentativac je pod istragom jer je u Luksemburgu osnovao poduzeće Ivano SARL, nazvano po njegovom sinu, kako bi ondje plaćao porez od oko jedan posto umjesto 30 posto u zemlji gdje radi i živi. Tom tvrtkom upravlja njegova supruga Vanja a Modrić je vlasnik, naveo je El Mundo koji je zajedno s jedanaest europskih medija udruženih u istraživački konzorcij objavio stotine povjerljivih dokumenata i informacija.

Španjolski premijer: "Tko ne izvršava obveze prema ministarstvu financija vara ostale građane"

"Porezni inspektori djeluju u skladu s onime što je objavljeno nadopunjujući to svojim vlastitim podacima", izjavio je Montoro ne navodeći pojedinačno niti jedno ime. "Riječ je o kompleksnim poslovima te je potrebno vrijeme za zaključenje istraga".

Španjolska još uvijek osjeća posljedice gospodarske krize te je sa stopom nezaposlenosti od preko 19 posto druga u Europskoj uniji po broju ljudi bez posla, odmah nakon Grčke.

"Španjolsko društvo treba energično djelovati protiv prijevara jer onaj tko vara ministarstvo financija pljačka sve nas", naglasio je Montoro.

On se time pridružio premijeru desnog centra Marianu Rajoyu, inače simpatizeru Real Madrida, koji je u utorak rekao da "tko ne izvršava obveze prema ministarstvu financija vara ostale građane". Rajoy i Montoro ovaj tjedan odgovaraju na pitanja oporbe koju zanima što vlada radi po pitanju afere Football Leaks u kojoj su prozvani i drugi nogometni djelatnici koji su radili u Španjolskoj poput trenera Jose Mourinha, inače prvog Modrićevog trenera u Real Madridu 2012. godine, koji sada vodi engleski Manchester United.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., prošli mjesec je dobila novi mandat nakon teških pregovora s oporbenim strankama i nakon ponovoljenih izbora. U novi mandat je ušla kao manjinska vlada čije bi iduće četiri godine mogla obilježiti nestabilnost ukoliko joj se budu suprostavljale oporbene stranke prilikom donošenja zakona i mjera.

Ronaldo pod istragom zbog računa na Britanskim Djevičanskim otocima

Vlada se obvezala u Bruxellesu smanjiti proračunski manjak koji je iznad zajedničkog pravila EU-a pa stanovnici strahuju od novih mjera štednje koje su već dovele do otpuštanja u javnim službama te povećale nejednakosti između bogatih i siromašnih. Vlada stoga u Madridu poručuje kako će se boriti protiv svih oblika utaje poreza i tako uliti dodatan novac u proračun.

Europski povjerenik za gospodarske i monetarne poslove, Pierre Moscovici, rekao je prije tjedan dana u Bruxellesu da "ekonomija nogometa mora biti pregledana" jer financijski posrednici igraju važnu ulogu u uvođenju tehnika kojima se izbjegava plaćanje poreza. Napadač Cristiano Ronaldo, dobitnik nagrade Zlatna lopta za najboljeg nogometaša u prošloj sezoni, pod istragom je zbog računa na Britanskim Djevičanskim otocima. Njegov zastupnik, Portugalac Jorge Mendes, brine se za većinu prokazanih igrača od kojih su gotovo svi stranci u Španjolskoj.

Europski nogometni prvak Real Madrid, čiji su se igrači našli u središtu skandala, nalazi se u Japanu gdje se ovaj tjedan bori za naslov svjetskog klupskog prvaka.

"Kada se razgovara o tome, to utječe (na igrače) pa se nadam da će se što prije sve riješiti", izjavio je trener Zinedine Zidane na novinskoj konferenciji u Madridu prije odlaska u Japan. Luka Modrić nije se oglasio nakon što je prozvan za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj niti je bio dostupan za komentar. Glasnogovornik Real Madrida, Carlos Carbajosa, nije odgovorio na upit.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider